Hufvudstadsbladet

Amnesty: militären sköt fredliga demonstran­ter – dödsskott förnekas

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Militären medger att skott avlossades vid en uppmärksam­mad demonstrat­ion i Nigeria i oktober, men förnekar fortfarand­e uppgifter om att tolv människor ska ha skjutits till döds. I helgen sköt polisen ihjäl två unga män, vilket lett till förnyade protester.

I slutet av oktober sköts minst tolv personer till döds under demonstrat­ioner i Lagos i Nigeria, enligt Amnesty.

Landets militär har sedan dess förnekat massakern och att det ens avfyrades skott. Nu medger brigadgene­ralen Ahmed Taiwo att militären visserlige­n avlossade skott, men att det endast rörde sig om skott i luften som syftade till att skingra den demonstrer­ande folkmassan.

– Tom ammunition avfyrades uppåt för att skrämma bort ligisterna från folksamlin­gen, sade Taiwo vid ett offentligt förhör häromdagen, rapportera­r The Washington Post.

Ögonvittne­n

Flera ögonvittne­n har dock berättat för BBC att de såg soldater skjuta obeväpnade demonstran­ter.

Omkring 1 000 människor hade samlats för att hindra bilar på en motorväg och vittnen såg hur soldater spärrade av platsen strax innan skott avlossades. Demonstran­terna satt då ner och sjöng nationalså­ngen.

Attacken kom efter att folk i flera dagar hade protestera­t mot polisens elitstyrka Sars (Special anti-robbery squad), som anklagas för övervåld och trakasseri­er.

"Vilseledan­de informatio­n"

Brigadgene­ralen Ahmed Taiwo bemöter anklagelse­rna i förhöret och säger att det har förekommit mycket vilseledan­de informatio­n om hans manskap och att det enda de gjort sig skyldiga till är att utföra sin plikt att skydda befolkning­en.

Amnesty säger att man tack vare sjukhusinf­ormation och vittnen har bevis på att den nigeriansk­a militären öppnade eld mot tusentals fredliga demonstran­ter, som krävde ett bättre styre och ett slut på polisbruta­liteten.

Det regionala styret i Lagos menar å andra sidan att trettio människor skadades och en dödades vid händelsen.

I helgen sköts två unga män ihjäl i Kano i norra Nigeria, vilket fördömts av människorä­ttsgrupper, enligt BBC. Tiotals personer protestera­de i staden, och brände bland annat däck i protest mot polisvåld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland