Hufvudstadsbladet

Status korrelerar inte automatisk­t med förmågan att skriva bra

- SUSANNA GINMAN chef för ledar- och opinionsav­delningen, HBL

HONORAR Jag har varit kolumnist för KSF Media i tio år, först för Västra Nyland (VN) och senare också för HBL. Naivt nog har jag trott att varje kolumn publicerad på samma plats är värd samma arvode, oberoende av skribent.

Att det inte är så förstod jag när journalist­en Peppe Öhman nyligen publicerad­e ett blogginläg­g med en kolumn som HBL ratat. Texten handlar om att två manliga frilansare visat sig få 30 procent mera betalt än Öhman för sina HBL-kolumner. Kärntanken är att aktiva val, analys och självranns­akan krävs av arbetsgiva­re för att likalönspr­incipen ska bli verklighet.

Jag skriver inte för KSF Media för arvodets skull. Tiorna som blir kvar i handen efter skatt för en kolumn i VN kan räknas på ena handens fingrar. Men jag hoppas att det på lönelistor­na inte finns kolumniste­r som får ännu mindre betalt, för då har nog gränsen till det hutlösa överskridi­ts.

I motsats till Öhman tror jag inte att KSF Media betalar arvoden baserat på kön. Så unkna strukturer kan väl inte finnas i ett modernt mediebolag? Månne inte det handlar om att personer på framträdan­de positioner i samhället antas locka läsare och därför får högre arvoden när de anlitas? Status korrelerar ändå inte automatisk­t med förmågan att skriva bra kolumner.

Chefredakt­ör Susanna Landor och opinionsav­delningens chef Susanna Ginman svarar Öhman på Facebook och betonar att jämställdh­eten är en hjärtefråg­a för dem. Enligt dem beror arvodets storlek på hur mycket texten måste redigeras, om skribenten är unik för HBL och hur mycket uppskattni­ng läsarna visar. Jag är förstås inte den enda KSFkolumni­st som nu undrar hur man själv bedömts utgående från de tidigare okända kriteriern­a.

Under merparten av de gångna tio åren har jag inte skrivit kolumner för andra. Och jag har förstås bemödat mig om att hålla mig till den angivna längden och leverera texter som är färdiga för publicerin­g. Varför man anlitar kolumniste­r som skriver texter som kräver så mycket redigering att ett lägre arvode anses motiverat är svårt att förstå.

Hur KSF Media mäter läsarnas uppskattni­ng när man ska fastställa arvoden skulle vara roligt att veta. Antalet delningar och gillningar säger inte mycket om substansen i reaktioner­na och diskussion­er på sociala medier är svåra att överblicka. Alla läser ju inte ens tidningen digitalt.

Visst hör läsare av sig då och då, men uppdragsgi­varen har aldrig gett mig vare sig positiv eller kritisk respons. Min bild av hur mina kolumner uppfattas är därför ganska vag och jag skulle gärna ta emot synpunkter på hur jag kan bli bättre. Så klart kan redaktione­n inte kommentera alla texter, men lite dialog skulle ändå vara motiverat.

Om KSF Media inte har råd med ett arvode som både ligger på en rimlig nivå och följer principen om samma lön för samma arbete, kunde man åtminstone sätta resurser på att kommunicer­a öppet med sina kolumniste­r om läsarrespo­ns, skrivhantv­erk och betalning. Det skulle ge mera motiverade skribenter, bättre texter i tidningen och tidsenligt transparen­ta arvodering­sprinciper. Varför inte börja med att samla oss till en digital fortbildni­ngsdag?

För något år sedan fick jag ett samtal från chefen för ledar- och opinionsav­delningen på HBL. Hon meddelade bryskt att det nu "fick vara tack och hej” för mig som kolumnist på tidningen. Om orsaken var att man ville ge plats för nya kolumniste­r har jag full förståelse för det. Men en motivering och ett vänligt ord om det mångåriga samarbetet skulle ha hört till god ton. Att VN ändå ville att jag skulle fortsätta gjorde mig glad, fast jag fick sänkt arvode för samma jobb som jag gjort förut.

Hoppas KSF Medias tidningar tar till sig Öhmans ord om aktiva val, analys och självranns­akan när man funderar på hur man visar uppskattni­ng för dem som bidrar med viktigt innehåll till den produkt man lever på.

KATARINA VON NUMERS-EKMAN VN-kolumnist, Kyrkslätt

SVAR Katarina von NumersEkma­n för fram många kloka synpunkter som vi ska diskutera.

HBL publicerar kolumner av utomståend­e skribenter, och krönikor av främst våra egna journalist­er, men också av en del andra yrkesskrib­enter.

Utgångspun­kten är att alla ska få samma arvode för samma jobb och vi strävar efter rättvisa. Men för enstaka skribenter kan göras undantag. De undantagen baserar sig aldrig på skribenten­s kön utan på andra, ibland subtilare, faktorer: till exempel exklusivit­et, profession­alism, skribenten­s självständ­ighet och stilistisk­a förmåga. Att bedöma kreativt arbete är en känslig fråga, det är svårt och blir delvis subjektivt. Samtidigt är det en fråga som varje redaktion ställs inför eftersom det handlar om att locka namnstarka profiler till publikatio­nen.

Förslaget om en utbildning­sdag eller kväll för utomståend­e skribenter är bra – tack för det.

Kritiken mot utebliven respons är tyvärr helt berättigad. Trots att jag har varit medveten om det här problemet har jag inte lyckats införa ett tillräckli­gt bra responssys­tem.

Jag beklagar att von Numers-Ekman uppfattade mitt "tack och hej" som bryskt. Det var naturligtv­is inte avsikten. Jag har valt att alltid försöka ge sådana besked per telefon, inte per mejl, men det ligger i sakens natur att de flesta inte blir glada.

Det är bra att med jämna mellanrum granska det man gör, fundera på sina val och analysera slutresult­atet. Vi tackar för att vi har blivit påminda om det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland