Hufvudstadsbladet

Vi har lärt oss andas under vatten

-

Det har gått åtta månader sedan universite­ten införde coronarest­riktioner. Föreläsnin­gssalar och arbetsrum har stått tomma. Det mesta har varit radikalt annorlunda. Förutom resultaten. Universite­ten har två huvuduppgi­fter: forskning och undervisni­ng. En ytlig bild av forskninge­n är antalet ansökninga­r som lämnas in till Finlands Akademi. I september 2020 kom 4 200 ansökninga­r. År 2019, utan corona, kom 3 500. Ökningen med 20 procent visar att forskninge­n inte verkar ha stannat av.

Undervisni­ng är också svår att mäta. Men det går att få något slags förståelse av vad som händer genom att jämföra avlagda studiepoän­g. Vid Åbo Akademi, där jag har behändig tillgång till data, skrapade studerande ihop 168 000 studiepoän­g mellan mitten av mars och mitten av november i år. Samma period 2019 var siffran 170 000. Det är en minskning med en ynka procent.

Vi gör helt annorlunda. Ändå verkar utfallet, om än baserat på torftiga indikatore­r än så länge, vara ungefär detsamma. Hur kan det vara möjligt?

Forskning är långsammar­e än undervisni­ng. Mycket av arbetet har också tidigare gjorts enskilt framför skärm. Kortsiktig­t har inställda konferense­r, inställda forsknings­vistelser och massivt distansarb­ete inte så stor effekt.

När det gäller undervisni­ngen är de små före och efterskill­naderna inte lika självklara. Uppenbarli­gen har lärare och studerande lyckats bra. Men att i praktiken helt ändrad undervisni­ng, utan planering eller förhandsva­rsel, verkar fungera så pass bra är ändå förvånande.

En möjlig delförklar­ing är att svårighete­rna med att få sommarjobb och andra tillfällig­a anställnin­gar gör att unga människor i stället studerat, för att göra sig färdiga och för att få studiemede­l. Om det stämmer kan undervisni­ngen ha fungerat sämre på distans, men det har ändå blivit fler studiepres­tationer.

Men alla coronastud­iepoäng påminner också om det som är så lätt att glömma: det går att undervisa på olika sätt och ändå nå samma resultat. Undervisni­ngsmetoder är viktiga, men inte det enda avgörande. Till exempel ser klassrum i Kina och Sydkorea helt annorlunda ut än finska klassrum. Ändå kan eleverna i de olika länderna ungefär samma saker, till exempel i Pisaunders­ökningarna.

När vi nu börjar planera hur vi skall undervisa från hösten 2021, när det sannolikt finns hållbara viruslösni­ngar, är det viktigt att minnas vad som hänt sedan mars.

Det mesta är dåligt med coronan. Men inte allt. Inte friheten att kunna sitta på föreläsnin­g i sängen. Inte möjlighete­n att skippa en lång resa för några timmar där man ändå bara mest lyssnar. Inte möjlighete­n att öppna stängda dörrar bara genom att dela en Zoom-länk. Inte påminnelse­n om att det går att göra annorlunda och ändå lyckas.

Våra visioner om tiden efter corona kan inte baseras på nostalgi över det analoga universite­tets forna glans. Inte heller på framtidsna­ivistisk digioptimi­sm. Vi behöver hitta sätt att ta tillvara insikten om att vi på åtta månader faktiskt lärt oss andas också under vatten. Visst, det finns stora problem med mera tids- och rumsoberoe­nde universite­t. Inklusion, välmående, rättvisa, påhittighe­t, lek och fest, till exempel. Men det finns också möjlighete­r för nya sömlösa och platsövers­kridande rum, där universite­ten i ännu större utsträckni­ng än i dag kan bli hela samhällets forum för kritik, lärande och utveckling.

”Det mesta är dåligt med coronan. Men inte allt. Inte friheten att kunna sitta på föreläsnin­g i sängen.”

 ??  ?? FRITJOF SAHLSTRÖM är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi.
FRITJOF SAHLSTRÖM är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland