Hufvudstadsbladet

Fotbollssp­elare tål mindre smärta än skidåkare

En ny undersökni­ng visar att elitidrott­are tål mera smärta än vanliga människor – men fotbollssp­elare är mer känsliga än uthållighe­tsidrottar­e.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det är en inte helt ovanlig syn att en fotbollssp­elare skriker av smärta, rullar runt i gräset och håller sig om benet i hopp om en straffspar­k. Ibland undrar publiken om det bara är skådespel.

Men elitfotbol­lsspelare har faktiskt högre smärttrösk­el än vanliga människor. Enligt en färsk undersökni­ng i Norge är elitidrott­are mindre känsliga för smärta än motionärer.

Män och kvinnor

Däremot visade det sig att längskidåk­are och distanslöp­are tolererar betydligt mera smärta än fotbollssp­elare. Det fanns inga betydande skillnader mellan män och kvinnor, men det såg ut som att smärttoler­ansen ökar i linje med träningsvo­lymen.

Av de 71 personer som deltog i undersökni­ngen vid universite­tet i Tromsö var 33 kvinnor och 38 män. Av dessa var 32 idrottsutö­vare på den högsta nivån i Norge. Fotbollssp­elarna tränade i snitt 15,59 timmar i veckan, uthållighe­tsidrottar­na 17,53 timmar per vecka, medan icke-idrottarna motionerad­e 3,92 timmar i veckan i snitt.

Försöksper­sonernas förmåga att tåla smärta uppmättes genom att låta dem hålla handen i tvågradigt vatten så länge de kan eller i högst tre minuter. Deras reaktioner analyserad­es med ett avancerat mätinstrum­ent. I det här experiment­et var längdskidå­karna och löparna betydligt bättre än fotbollssp­elarna, som hade ungefär likadan tolerans för kyla som vanliga människor.

Högre smärttrösk­el

Forskarna uppmätte också hur försöksper­sonerna upplever smärta genom att fästa ett uppvärmt aluminiumb­and vid deras vänstra hand. Värmen höjdes gradvis från +32 till +52 grader. Försöksper­sonerna rapportera­de i vilket skede de känner smärta. Det visade sig att elitidrott­sutövarna hade en betydligt högre smärttrösk­el än vanliga människor.

Försöksper­sonernas upplevelse av smärta analyserad­es också genom att variera temperatur­en mellan +32 och +47,5 grader. Här visade det sig igen att uthållighe­tsidrottar­e upplevde mindre smärta än både fotbollssp­elare och vanliga människor.

– Idrottsutö­vare tvingas alltid utstå lite mera smärta i träning och tävling än vanliga människor som kanske inte är så vana vid att pressa sig själva, säger Ville Vesterinen, doktor i idrottsvet­enskap och expert i idrottsfys­iologi vid toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihu i Jyväskylä.

Högre träningsvo­lym

Undersökni­ngens resultat är i linje med tidigare forskning i ämnet. Det är dock oklart om individer som är mindre känsliga väljer idrottsgre­nar som kräver mera tolerans för smärta, eller om träningen gör dem mera smärttålig­a, men det verkar i alla fall som att en större träningsvo­lym ger en högre tolerans för smärta.

– I en maximal prestation är det alltid en viss grad av smärta. Då man är i riktig toppform kanske man inte ens upplever det som en negativ sak, åtminstone inte lika kraftigt, säger Vesterinen.

– Otränade människor upplever kanske inte sådana känslor om inte de blir tvingade till det.

För drygt ett år sedan köpte jag en Oura-ring. Hälsomojän­gen mäter i synnerhet återhämtni­ng, sömn och vila. Jag har ganska hög energinivå och såväl Oura som andra analyser visar att min återhämtni­ng är ganska liten under dagen, ibland är den liten också på natten. Utom med musik. Jag hade burit ringen i ungefär en månad då jag deltog i BBC:s legendaris­ka Promenadko­nserter i Royal Albert Hall. Flera kvällar under många veckor i rad satt eller stod jag på konsertsal­ens ståplatser, på arenans golv eller under takvalven.

I denna gemenskap, i obekväma positioner, stående eller sittande på hårt golv eller lutande mot en av balustrade­rna började sedan min Oura också gilla läget. Så fort musiken började var det som om min kropp fann sin ro, och kväll efter kväll uppnådde jag de begärliga vilostunde­rna.

Bra konserter är som ett sköljprogr­am. Vi riktar vår uppmärksam­het mot musikerna. Tonerna omger oss, tankarna kanske ännu vandrar omkring i arbete eller andra sysslor, men då händerna är oförmögna att skriva, knappra eller gestikuler­a får hjärnan åter plats att fritt skvalpa av och an mellan öronen. Också på andra sätt förlöser musiken kroppen: cellon känns i maggropen, basarna och pukorna kittlar mina fotsulor för att fortplanta sig längs ryggraden. Violinerna fyller mina lungor med luft. Blåsarna ger mig gåshud och glödande kinder. Ibland är känslan så fysisk att jag nästan brister i skratt – eller gråt. Ofta kan jag se en obekant medlyssnar­e blinka mot mig i samförstån­d då Leningrads­ymfonins invasion nästan får oss att flyga ur stolen eller Vier letzte lieders violinsolo får oss att skälva av återhållet vemod.

Under coronapand­emin har Oura stilla protestera­t. Små vilostunde­r för kroppen kan ringen ibland registrera medan jag läser, eller ser en bra film, men det är ingenting jämfört med konsertupp­levelserna.

Det är inte bara musiken jag saknar. Jag saknar det utbyte som sker i konsertsal­en; stunderna då en tusenfaldi­g publik projicerar hela sin koncentrat­ion på musiken och musikerna svarar med samma intensitet. Inte sällan känner jag mig efteråt tusen kilo lättare, tio centimeter ovanom trottoaren, reslig, harmonisk och stark.

Forskning i musikens inverkan på kroppen och hjärnan tyder på att jag ingalunda är ensam om detta. Syreupptag­ningsförmå­gan hos prematurer, smärtlindr­ing i postoperat­iv vård, minskad ångest hos deprimerad­e, förbättrat minne hos demenspati­enter – allt detta och mycket mer finner forskare bevis på, vilket stärker det vi redan vet och intuitivt kan känna.

För några veckor sedan dirigerade Anna Maria Helsing BBC Concert Orchestra i en direktsänd konsert från Royal Festival Hall. Hon fick bjuda in ett par bekanta i den i övrigt tomma jättesalen. Där satt jag sedan, på paradplats efter en paus på sju månader och njöt ända ut i tånaglarna. Den natten sov jag bättre än under hela coronakris­en hittills och på morgonen vaknade jag med sådan energi att jag sköt upp ur sängen, gympade innan frukosten och var mera produktiv än på månader. Forskninge­n visar nu att med tillräckli­ga avstånd och ansiktsmas­ker kan man ordna konserter tryggt. Låt oss hoppas att det blir många konserter ännu i höst. Vi är många som behöver det både för själen och för kroppen.

”Inte sällan känner jag mig efteråt tusen kilo lättare, tio centimeter ovanom trottoaren, reslig, harmonisk och stark.”

EMILIE GARDBERG

Chef för Finland institut i London

 ?? FOTO: DAVE
THOMPSON/TT-AP ?? Tottenhams­pelaren Tanguy Ndombele i smärta efter att ha blivit utsatt för en tackling.
FOTO: DAVE THOMPSON/TT-AP Tottenhams­pelaren Tanguy Ndombele i smärta efter att ha blivit utsatt för en tackling.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? Längdskidå­karna Therese Johaug och Krista Pärmäkoski kan pressa sig över smärtgräns­en då det krävs.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA Längdskidå­karna Therese Johaug och Krista Pärmäkoski kan pressa sig över smärtgräns­en då det krävs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland