Hufvudstadsbladet

Återförena­t AC/DC botar covidtrist­ess

Power Up är ett välkommet comebackal­bum av australisk­a hårdrocksl­egendarern­a AC/DC. Det är avslappnat och effektivt så som AC/DC ska låta.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

HÅRDROCK

AC/DC: Power Up (Columbia/Sony)

AC/DC:s framtid tedde sig dyster efter att bandet gav ut det förra albumet Rock or Bust 2014. Sångaren Brian Johnson förlorade sin hörsel, trummisen Phil Rudd hade problem med lagens långa arm och basisten Cliff Williams fick nog av musicerand­et. Lägg till att bandets andre primus motor vid sidan av Angus Young, brodern Malcolm Young, dog 2017. Vilket annat som helst band hade kastat in handduken, men inte AC/ DC. Begravning­en av Malcolm Young blev AC/DC:s pånyttföde­lse och upptakten till ett nytt album. Med skotsk envishet har Angus Young limmat ihop AC/DC:s vitala beståndsde­lar så att sammansätt­ningen på det nya albumet Power Up består av Johnson, Rudd, Williams, Young och brorsonen Stevie Young.

Power Up är AC/DC:s 17:e album och bjuder på det som publiken vill ha. Raka rör, knytnävar i luften, småluriga texter och trallvänli­ga refränger. Varför laga något som inte är trasigt? AC/DC:s trumfkort är ju att bandets sound är väldigt karaktäris­tiskt. Det går direkt att säga vilket band det är fråga om när en AC/ DC-låt spelas på radion.

Mullrar på

Albumet öppnas med Realize och direkt får man bilden av att AC/DC låter mer avslappnat än på länge. Världens effektivas­te komp med Williams och Rudd rullar på som den berömda ångvälten vid renovering­en av Ring 1. Singelspår­et Shot in the dark är också den givna hiten och texten: "A shot in the dark, beats a walk in the park" är väl bara lyrik unnat just AC/ DC. Witch's spell är en låt som kunde ha funnits på klassikern For those about to rock 1981. Många likheter finns med det albumet. Demon fire är ett albumets fartfyllda spår.

Ska man hitta små skönhetsfe­l på AC/DC:s nya album är det att Stevie Young inte når upp till Malcolm Youngs taggtrådsa­ktiva effektivit­et på kompgitarr­en, men i övrigt är AC/ DC lika tajt som alltid och med hjälp av tekniken har Brian Johnson vunnit över sina hörselprob­lem. Rudd och Williams mullrar på och 65-åriga Angus Young skuttar omkring i sin skolpojksu­niform som om han vore den eviga tonåringen. Ett önskemål för framtiden är att Angus Young, i ett lämpligt mellanrum, kunde göra en soloplatta med inriktning på blues – en stil som betytt så mycket för honom och AC/DC.

Det har varit ett tungt år och AC/ DC:s nya album utgör en välkommen injektion i covidtrist­essen. I en föränderli­g värld känns det tryggt att det finns band och artister som man kan lita på. Angus Young har sagt att AC/ DC ger ut album tills det fysiskt är omöjligt. Power Up är ett solitt bevis på att AC/DC till all tur befinner sig långt från utbrändhet eller pension.

 ?? FOTO: ROB GRABOWSKI/AP ?? Brian Johnson och Angus Young är tillbaka med besked.
FOTO: ROB GRABOWSKI/AP Brian Johnson och Angus Young är tillbaka med besked.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland