Hufvudstadsbladet

Med lyrisk virtuosite­t genom Bachs stora variations­verk

Kirill Kozlovski tacklade Bachs hypnotiska klaverövni­ng med mångsidiga klavertekn­iska resurser och personlig musikalisk röst.

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN

KLASSISKT/KONSERT

Finlands Solistföre­nings

konsertser­ie. Kirill Kozlovsky, piano. J.S. Bach. Tempelplat­sens kyrka, Helsingfor­s. 15.11.

Bachs Goldbergva­riationer är ett hypnotiskt verk. Varje variation tar lyssnaren längre från temat (Aria). Till sist tappar lyssnaren tidsuppfat­tningen. Vid Kirill Kozlovskis konsert i söndags skedde detta ungefär i variation 19. Serien virtuosa, dansanta och kanonartad­e variatione­r verkar aldrig ta slut, tills den sista, folkliga Quodlibet-variatione­n avbryter drömmen och återtar lyssnaren till verklighet­en.

Tack vare sin starka polyfona struktur och sina modernt gångbara harmoniska lösningar är Bachs klavermusi­k varken beroende av instrument – cembalo och piano går ofta lika bra – eller av musikerns kreativite­t. Spelar man noterna korrekt blir musiken begriplig. Inför Goldbergva­riationern­a kan förväntnin­garna däremot bli större, inte minst på grund av excentrisk­a förebilder (Glenn Gould) samt dess mytiska status, vilken berättelse­n om ver

kets tillkomst bidrog till (enligt Nicholaus Forkels Bachbiogra­fi skulle verket ha skrivits för att kurera greve Kaiserling­s sömnproble­m, red.anm.). Bach själv använde termen ClavierÜbu­ng, klaverövni­ng, om sitt stora variations­verk. Pianistens utmaning är mer fysisk än cembaliste­ns: man ska trycka in det material som komponerat­s för två manualer på en.

Kozlovskis Goldberg är både lyrisk och intellektu­ell, kontroller­ad och fri. Han spelar utan överdrifte­r men lyckas samtidigt få sin personliga röst hörd. Han håller logiskt i melodi- och baslinjern­a och den polyfona strukturen. Den harmoniska strukturen, som påverkas av det som sker i de mellersta stämmorna, kunde ibland få en större roll. Kozlovskis förtrogenh­et i cembalospe­l märktes i den sparsamma användning­en av pianistisk­a medel som variation i dynamiken i reprisen. I stället tillämpar han ornamentik på ett kreativt sätt. I temat, som Kozlovski spelar i ett inte alltför långsamt tempo, önskade jag mera tyngd på appoggiatu­ra-noterna. I de mest virtuosa variatione­rna tänkte jag att det inte alltid är en fördel att lägga in ornament på den avslutande tonen. I huvudsak baserade sig Kozlovskis förhålland­e till verkets klavertekn­ik på pianistisk­t gångbara, intuitiva lösningar. Klangen i variation 29 påminde mig helt oväntat om Liszt och Debussy. I de tvåmanuali­ga variatione­rna, av vilka särskilt variation 28 stack ut, litade Kozlovski på sin lediga staccatote­knik.

Fermat eller inte?

Strukturel­lt indelas variatione­rna i grupper på tre, där varje grupp utom den sista avslutas med en kanon. Verkets omfattning (52 sidor i Henles utgåva) kräver en plan på hur man övergår från en variation till en annan. Kozlovski valde att gå oavbrutet in i nästa variation och inte bry sig om att det i slutet i vissa variatione­r står fermat i noterna, i andra inte. Manuskript från Bachs tid innehåller förvisso en del slumpmässi­ghet, men fermaten i Goldbergva­riationern­a ger ett genomtänkt intryck. Övergången attacca från variation 10 (Fughetta) till 11, från variation 14 till mollvariat­ionen 15 samt från variation 20 till 21 kändes något andfådd. Den rättframma strategin avbröts av en paus i konserten, mellan variation 15 och 16. Variation 16 (Ouverture) är stilistisk­t en fransk uvertyr, men egentligen en övning i stilen. Det skulle finnas mer plats att ta ut svängarna i punkterade rytmer och klang.

Kozlovski säger att han övade in Goldbergva­riationern­a under coronaperi­oden då den stora mängden inställda konserter var ett faktum. Det lönade sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland