Hufvudstadsbladet

Emilie Gardberg ny dekan för Sibelius-Akademin

- JAN-ERIK HOLMBERG

Konstunive­rsitetets Sibelius-Akademi har valt Emilie Gardberg till ny dekan. Hon tillträder vid årsskiftet för en femårsperi­od.

”Emilie Gardberg är en ledare med stark värdegrund som förstår konstens betydelse och vill öka kontakten mellan olika konstforme­r. Hennes intresse för konstens tillgängli­ghet och avveckling­en av ojämlik praxis är särskilt viktigt just nu”, säger Konstunive­rsitetets tillträdan­de rektor, Sibelius-Akademins nuvarande dekan Kaarlo Hildén i ett pressmedde­lande.

Emilie Gardberg verkar för tillfället som chef för Finlands institut i London.

En samnordisk ensemble under ledning av svenska flöjtisten Anders Hagberg levererar en skiva med tillgängli­g och tilltaland­e musik.

Flöjtisten Anders Hagberg har mer än en gång haft minst ena foten inom folkmusike­n. Han har samarbetat med bland annat grupperna Yggdrasil och Mynta samt med den indiske slagverkar­en Fazal Qureshi. Men han har också spelat med Marilyn Mazur och Anders Jormin. Att ingrediens­erna för musiken är mångahanda – från nordiskt till orientalis­kt – överraskar inte mot denna bakgrund.

Klangvärld­en är mild och rymlig men styckena har ändå en stadig rytmisk förankring och vid sidan om det mera meditativa materialet ingår även stabil sväng. Hagberg varierar tonläget och färgskalan genom C-, alt- och basflöjt samt sopransaxo­fon. Emellanåt hörs också fler än ett blåsinstru­ment samtidigt.

Skivans band förenar nordiska krafter: Joona Toivanen spelar piano, norrmannen Helge Andreas Norbakken trummor och basist är Johannes Lundberg. Lundberg är också studiotekn­iker och står för inspelning­en.

Melodin i den inledande Islands Of The North har nordisk folkkarakt­är, men rytmiskt svänger stycket mot mer fjärran trakter. Norbakkens spel är skivan igenom nyanserat och detaljrikt. På Avenue Junot påminner Toivanens spel om Jan Johansson, och stycket karakteris­eras av en stilla men rörlig sväng i tretakt, medan titelspåre­t introducer­ar ambienta elektronis­ka ljud och luftigare rytmer.

Musiken är huvudsakli­gen lugn men inte utan spänning. Det är frågan om tillgängli­g och tilltaland­e musik – improvisat­ionerna är melodiska och inte särskilt långa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland