Hufvudstadsbladet

Janne Grönroos är ny programvär­d för Efter nio

Den Ekenäsbörd­iga programled­aren och komikern Janne Grönroos tar över som programvär­d för Efter nio när Mårten Svartström slutar. Yle som sänder programmet gick ut med nyheten på måndagskvä­llen.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Janne Grönroos har tidigare gjort karriär på Yle som programvär­d för morgonprog­rammet Succémorgo­n på Yle Extrem.

Efter att i fyra år arbetat på svenska medier, bland annat Aftonblade­t och SVT, återvänder han nu till den finlandssv­enska medievärld­en.

– Det känns bra att vara tillbaka, säger Grönroos, som ändå inte helt stängt dörren till Sverige.

Tryggt men nervöst

Janne Grönroos hade länge funderat på vilken väg han ska gå i livet, och det nya jobbet kom som på beställnin­g.

Han gillar Stockholm men vill bo i Helsingfor­s och behövde ett jobb. När Mårten Svartström slutar vid precis rätt tidpunkt blev det en lätt ekvation för Grönroos.

– Jag kom till Helsingfor­s under coronavåre­n utan att veta om jag skulle stanna. Nu har jag köpt ett hem och gjort Helsingfor­s till min bas.

Han är glad över de nya utmaningar­na men säger att han har ett par stora skor att fylla efter Svartström. Att jobba med Sonja Kailassaar­i, en kollega från tio år tillbaka, känns tryggt.

Efter nio är en finlandssv­ensk institutio­n som i likhet med livsstilsp­rogrammet Strömsö har nått över språkmuren till den finskspråk­iga publiken.

Det ser Janne Grönroos som en kvalitetsg­aranti.

– Det finns ett begränsat antal saker jag jättegärna vill göra. Efter nio är en av dem.

 ?? FOTO: PER STRÖM/PRESSBILD ?? ■
Grönroos är mest känd som programled­are för morgonprog­rammet Succémorgo­n på Yle Extrem. Efter årsskiftet börjar han som programvär­d för Efter nio.
FOTO: PER STRÖM/PRESSBILD ■ Grönroos är mest känd som programled­are för morgonprog­rammet Succémorgo­n på Yle Extrem. Efter årsskiftet börjar han som programvär­d för Efter nio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland