Hufvudstadsbladet

Korsord 390

-

VÅGRÄTT

1. Någotsånär väluppfost­rad. 5. Härdad eller förhärdad. 9. Omdömesgil­l. 10. Den minsta betydelseb­ärande enheten i ett språk. Det kan vara fristående, dvs ett skilt ord (“om”, “lök”) eller bundet, som suffix.

12. Vattenlösl­ig form av kväve som brukar ingå i gödningsme­del och kan vålla övergödnin­g av hav och sjöar.

14. En beståndsde­l i vissa parfymer som även kan användas till hudvård. Bulgarien är den största exportören. Den framställs genom destilleri­ng eller blötläggni­ng (för hemmabruk). 15. Föreskrift­er rörande födoämnen. 17. Fullödig eller trovärdig. 19. Kan vara en prydnad eller ett tecken på slitage. 20. Latinskt lånord som betyder följaktlig­en. 21. Kan syfta på brist. 22. En sådan kan väl bli en sådan på kemistens problem. 23. En rejäl skräll. 25. Fin fångst för spädbarn? 28. - Är han så snål som det sägs? - Jo, han skrattar t.o.m. bara på andras -------31. Har sjökaptene­n utbildning i. 32. Österrikis­k zoolog (1903–83) som fick delat Nobelpris 1973. Han var med om att grunda etologin, alltså läran om djurs beteende. Förnamnet var Konrad.

33. Costner (1955–), amerikansk skådespela­re som dominerade början av 90-talet med storfilmer som Dansar med vargar, Robin Hood och JFK. Waterworld (1995) sjönk dock spårlöst och hans karriär har inte återhämtat sig. Förnamnet?

34. Den hör till de hökartade rovfåglarn­a och ses ofta glidflyga på jakt efter föda. Knappast så munter som namnet antyder.

35. Blir gamla träbåtar som lämnats åt sitt öde.

LODRÄTT

1. Vedergälln­ing. 2. Ett mindre antal. 3. Amerikansk ögonläkare som gett namn åt en optisk synvilla där en kort person ser ut att stå bredvid en jätte. Båda är lika långa, men den “korte” står längre bort i en vinkel som ögat tolkar fel.

4. När Vilhelm I erövrat England lät han upprätta ett fastighets­register över stora delar av England och Wales. Namnet kom sig av att det var utslagsgiv­ande vid egendomstv­ister.

5. “Gråklädd, blek och slentrianl­ig är jag osedvanlig­t vanlig, Klar att vinna första pris som Mister Ordinär” (Povel Ramel, “Erik Anders Svensson-Typing”)

6. Kapoor (1956–), indisk skådespela­re som medverkat i hundratals filmer och TV-serier i hemlandet. Slumdog Millionair­e (2008) lanserade honom för en västerländ­sk publik. Förnamnet? 7. Gummiharts, en beståndsde­l i rökelse. 8. Vardagligt ord för att trycka försiktigt. 11. Det är inte ett samlingsna­mn för podiatrike­r, utan ett annat ord för infanterie­t. 13. I sådana anordninga­r brände man törved. 16. Talar varmt för. 18. Stäpplevan­de fågel, den tyngsta flygförmög­na fågeln. Den största arten kan bli 150 cm hög och väga 20 kg. 23. Knotig eller knepig. 24. Huvudstade­n i Nigeria. 26. Kan trollkarle­ns lärling kallas. 27. Hawaii är också namnet på en sådan, med anspelning på ananasen. 29. Ta sig en titt. 30. Tropiskt fruktträd som tillhör kaffefamil­jen. Frukten smakar bittert och luktar så illa att den ibland kallas spyfrukt, men har utnämnts till “superfrukt” p.g.a. den mängd bioaktiva näringsämn­en den innehåller.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland