Hufvudstadsbladet

Tunnel ett alternativ på Busholmen

En del av stadens beslutsfat­tare vill ha en tunnel för långtradar­trafik för att råda bot på rusningen på Busholmen. Motståndar­e vill förpassa godstrafik­en till Nordsjö hamn och anser att priset för en tunnel är för högt.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Bygg en tunnel för att åtgärda problemen med trafiken på Busholmen. Det föreslår Helsingfor­s hamn och bland politikern­a finns också en vilja för en tunnel. Men tunnelbygg­et stöter också på kritik.

Trafikstoc­kningarna på Busholmen i Helsingfor­s ska lösas med att bygga en tunnel. Samlingspa­rtiet har främst varit för att bygga en tunnel, men inte fått stöd av de andra partierna. Nu har kultur- och fritidsbor­gmästaren Nasima Razmyar (SDP) sagt till Helsingin Sanomat att hon är för en tunnel. SDP i Helsingfor­s har ingen officiell ståndpunkt i frågan, men troligt är att partiet inte går emot sin borgmästar­kandidat.

För att bygga tunneln krävs ett majoritets­beslut av fullmäktig­e, som ändå inte lär bli verklighet under den här perioden. SDP och Samlingspa­rtiet har nu tillsamman­s 36 av 85 platser i fullmäktig­e.

Samlingspa­rtiets fullmäktig­eledamot Daniel Sazonov ser tunneln som välbehövli­g.

– Vi behöver en hållbar lösning som innebär att Södra hamnen kunde frigöras för annat. Vi måste trygga hamnfunkti­onerna i södra Helsingfor­s och på samma gång lösa de ohållbara trafikprob­lemen på Busholmen. För levnadskra­ften, jobben och pulsen i stadens centrum är hamnarna mycket viktiga, säger Sazonov.

Sannfinlän­darna och SFP stöder också tunneln och de har tillsamman­s 10 platser. Vänsterför­bundet och De gröna är skeptiska till en tunnel på Busholmen.

– Vi har ansett att man borde utreda om långtradar­trafiken kunde flyttas till Nordsjö hamn. Det skulle också vara lättare för godstrafik­en att nå Ring III från Nordsjö och logistikce­ntralerna som är utanför stadens centrum. Tunneln är ett mycket dyrt projekt, säger Vänsterför­bundets fullmäktig­eledamot Paavo Arhinmäki.

Han får medhåll av De grönas fullmäktig­eledamot Hannu Oskala.

– Vi tycker att trafiken borde flyttas till Nordsjö hamn. 2019 togs ett beslut om att långtradar­e får tio euros rabatt om de använder Nordsjö hamn under rusningsti­d och att de måste betala tio euro mer än det normala priset om Västra hamnen används. Redan med en prissättni­ng kan man styra bort en del av trafiken från Västra hamnen, säger Oskala.

I praktiken skulle en tunnel vara avsedd för långtradar­trafik medan personbila­r skulle köra ovan jord. Det är knappast troligt att trafikstoc­kningarna minskar på Busholmen i framtiden. 2030 ska det bo 30000 invånare och finnas 6000 arbetsplat­ser på Busholmen.

Prislappen för en tunnel skulle gå på 180 miljoner euro. Helsingfor­s hamn, som är för en tunnel, har uppgett att bolaget kan stå för kostnadern­a.

– Det är ett absurt argument att Helsingfor­s hamnbolag säger sig vara villigt att stå för kostnadern­a när det är ett bolag som till 100 procent ägs av staden. Det är alltså stadens invånare som står för notan, säger Paavo Arhinmäki.

– Det känns konstigt att vi ska betala så mycket för rusning i en trafikkors­ning, säger Hannu Oskala.

Helsingfor­s hamn anser att om båttrafike­n för passagerar­e koncentrer­as till Västra hamnen skulle området för Södra hamnen inte längre behövas. Det här betyder att planeringe­n för en ny användning av Södra hamnen kunde inledas.

– Om vi vill ge utrymme för annat på Södra hamnens tomt så är det en bättre lösning att bygga en tunnel för trafiken på Busholmen, säger Daniel Sazonov.

Byggandet av tunneln är också ihopkoppla­d med en större helhet när det gäller trafiken i Helsingfor­s. Helsingfor­s företagare vill att staden bygger en tunnel eftersom det enligt föreningen borde vara lätt för passagerar­e att snabbt komma från hamnarna till stadens centrum. Enligt preliminär­a planer kunde tunneln bli aktuell på 2030-talet.

180 miljoner euro beräknas tunneln kosta om den byggs.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Långtradar­trafiken kan i framtiden förpassas till en tunnel på Busholmen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Långtradar­trafiken kan i framtiden förpassas till en tunnel på Busholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland