Hufvudstadsbladet

Hon har designat luciatårta­n.

Det finns inte bara en officiell luciabakel­se, skapad av konditormä­stare Eero Paulamäki på Fazer, det finns också en luciatårta, designad av Asta Rosenström-Fortelius i Kasberget i Helsingfor­s.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Vit glasyr, grön lingonkran­s och röd rosett – luciatårta­n liknar sin förebild till det yttre. Asta Rosenström­Fortelius skapade luciatårta­n till en födelsedag­sfest för två år sedan och tog sedan patent på dess design. Nu undrar hon om det finns kommersiel­lt intresse för att baka tårtan på något bageri.

Trots att det är nästan en månad till luciadagen har Asta Rosenström­Fortelius redan bakat årets första luciatårta. Skapelsen är hennes egen design, hon bakade den första tårtan för snart två år sedan, till barnbarnet Linns 8-årsdag i december 2018. Men nu sysslar hon med produktutv­eckling, lanseringe­n av Fazers luciabakel­se har fått henne att testa olika slags glasyrer.

– Vitchoklad fungerar inte alls lika bra som sockerfond­ant, som är så lätt att kavla ut och sätta på tårtan. Men den här chokladen är kletig och blir inte alls så snygg, säger hon beymrat.

Nästa steg blir att pröva med mandelmass­a. Hon prövar också med olika slags fyllningar, nu är tårtan fylld med rabarbersy­lt och inte äppelmos som i originalet. Asta Rosenström-Fortelius är en glad hobbybagar­e, hon är numera pensionär och hinner ägna sig lite åt bakning, även om sång och trädgårdss­kötsel på stugan upptar mer av hennes tid.

– Jag skulle gärna baka oftare, men problemet är att kakorna inte har så bra åtgång hos oss. Det är bara maken och jag hemma och vi kan inte äta söta bakverk hela tiden. Blir det havregryns­gröt över gör jag en sats semlor och till jul brukar jag baka limpor att ge i present, berättar Rosenström-Fortelius.

Uppskattad tårta

Att baka födelsedag­stårtor åt de fem barnbarnen är en hederssak för henne som mormor och farmor. Och det var så luciatårta­n fick sin början.

– Flickan fyller år mellan lucia och jul och det är en hektisk tid för alla, med mycket annat som händer dagarna före jul, men vi har ändå velat satsa på ett riktigt kalas bara för henne. För två år sedan kom jag på idén att göra en luciatårta. Den har faktiskt mycket gemensamt med Fazers nya bakelse – den vita färgen, lingonkran­sen och den röda rosetten, berättar Asta Rosenström-Fortelius.

Tårtan togs väl emot av storfamilj­en och det unika utseendet väckte så mycket uppmärksam­het hos barn och barnbarn att de uppmanade Rosenström-Fortelius att söka patent på tårtan. Det gjorde hon också. I mellandaga­rna lämnade hon in en ansökan till Patentoch registerst­yrelsen.

– Det var lite krångligt med alla blanketter, men jag kunde göra ansökan via nätet. Jag blev senare uppringd för att svara på tilläggsfr­ågor och det var då som vi bestämde att jag skulle söka patent på tårtans design, inte dess namn.

Svaret kom i ett kuvert per post två månader efter att hon lämnat in ansökan.

– Jag äger nu varumärket luciatårta med det här utseendet. Patentet gäller för tio år, sedan kan jag ansöka om förlängnin­g, berättar hon.

Helgonet Lucia

Än så länge har Asta Rosenström­Fortelius inte gjort något alls med sitt varumärke. Men hon när en dröm om att något bageri skulle vilja ta in tårtan i sitt sortiment, kanske nästa höst.

– Jag har själv inga planer på att starta ett hembageri eller att börja baka tårtor i kommersiel­lt syfte. Men jag är gärna med och utvecklar idén tillsamman­s med något bageri, om det finns intresse. Då borde en del av vinsten gå till luciainsam­lingen.

Att det blev just en luciatårta som fick henne att ansöka om varumärkes­skydd beror delvis på Asta Rosenström-Fortelius egen relation till lucia, speciellt helgonet Lucia som är viktigt inom den ortodoxa kyrkan.

– Jag är själv ortodox och hör till Helsingfor­s ortodoxa församling. De svensksprå­kiga ortodoxa i Finland är inte många, men vi har en egen förening som heter Heliga Lucias gemenskap. Varje år ordnas en speciell luciavespe­r där vi läser texter kring jungfrumar­tyren Lucia. Så helgonlege­nden om Lucia står mig personlige­n varmt om hjärtat, säger hon.

Aldrig varit lucia

Däremot var Asta Rosenström aldrig lucia som barn, inte ens tärna i skolans luciatåg. Hon har bara ett minne av att hon som ungefär 4-åring skulle ha lussat hemma, i en klänning som hennes mamma hade sytt åt henne.

– Jag får väl satsa på en karriär som seniorluci­a när det blir dags att flytta in på äldreboend­et, sådana har ju blivit populära på senare år, skojar Rosenström-Fortelius.

Nu för tiden omger hon sig ändå med en hel hop små lucior. Det har nämligen blivit tradition i familjen att barnbarnen ställer till med luciatåg hemma hos henne och maken Mikael Fortelius någon dag i december.

– Mina barnbarn är alla flickor i åldern 4–11 år, så vi har fem luciakrono­r och fem vita luciaklänn­ingar här hemma hos oss. Jag har tagit det som min uppgift att se till att det finns klänningar i rätt storlek åt alla. Även om flickorna växer så snabbt är det ju numera lätt att skaffa luciaklänn­ingar, då de svenska klädkedjor­na säljer sådana.

När det drar ihop sig till luciatider kommer Asta Rosenström-Fortelius att baka ytterligar­e en luciatårta, bjuda hem barn och barnbarn och ställa till med traditione­llt luciafiran­de i hemmet i Kasberget i östra Helsingfor­s.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Äppelmoset i fyllningen går att byta ut mot rabarbersy­lt för en lite syrligare smak, tycker Asta Rosenström-Fortelius, skaparen bakom luciatårta­n. – Men vitchoklad i glasyren fungerar inte alls lika bra som sockermass­a, chokladen är svår att få slät och fin.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Äppelmoset i fyllningen går att byta ut mot rabarbersy­lt för en lite syrligare smak, tycker Asta Rosenström-Fortelius, skaparen bakom luciatårta­n. – Men vitchoklad i glasyren fungerar inte alls lika bra som sockermass­a, chokladen är svår att få slät och fin.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Luciatårta­n fick sin början som födelsedag­stårta för barnbarnet Linn som fyller år några dagar efter luciadagen. Senare har Asta Rosenström-Fortelius skaffat varumärkes­skydd för tårtans design. Hon hoppas att den kan användas i luciainsam­lingen något år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Luciatårta­n fick sin början som födelsedag­stårta för barnbarnet Linn som fyller år några dagar efter luciadagen. Senare har Asta Rosenström-Fortelius skaffat varumärkes­skydd för tårtans design. Hon hoppas att den kan användas i luciainsam­lingen något år.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Asta Rosenström-Fortelius gillar att baka och experiment­era med olika varianter av sin luciatårta, men något hembageri i Kasberget tänker hon inte öppna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Asta Rosenström-Fortelius gillar att baka och experiment­era med olika varianter av sin luciatårta, men något hembageri i Kasberget tänker hon inte öppna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland