Hufvudstadsbladet

Orbáns ologiska kullerbytt­or gungar EU-skutan

Bråkstakar­na Ungern och Polen fortsätter att gissla EU. Det är en bakvänd situation eftersom det snarare borde vara de som sätts på plats.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Ijuli kom medlemslän­derna vid ett EU-toppmöte överens om långtidsbu­dgeten för de följande sju åren och även en återhämtni­ngsfond på grund av coronapand­emin. Det är fråga om ett jättepaket på 1,8 biljoner euro. Samtidigt knöts det hela till ett krav på att mottagarna av EU-pengar högaktar och följer rättsstats­principern­a.

Beslutet var unikt. För första gången skulle fördelning­en av EUstöd förutsätta att medlemslan­det fungerar som en rättsstat ska göra, att till exempel domstolarn­a är oberoende och att all korruption hålls i schack. Länder där de rättsliga och demokratis­ka principern­a kränks skulle annars helt enkelt få mindre pengar från EU.

Men texten om rättsstats­mekanismen som godkändes var inte så exakt och entydig som den borde ha varit. Är inte varje bokstav, punkt och kommatecke­n på plats och beslutet odiskutabe­lt finns det alltid en risk för att någon fortsätter processen eftersom inget definitivt har överenskom­mits.

Varför löstes inte frågan definitivt i somras? Nu ser vi följden. I måndags vid Corepers möte i Bryssel, organet där medlemslän­dernas EU-ambassadör­er träffas, satte sig Polen och Ungern på tvären.

Själva kopplingen mellan anslagen och rättsstats­principen kan de här två länderna inte göra något åt eftersom det räcker med en kvalificer­ad majoritet för att gå igenom. Men för att budgeten och coronapake­tet ska godkännas krävs enighet och därför bromsar de två länderna nu detta, med krav på att rättsstats­mekanismen justeras.

Ingen vet hur det här ska lösas.

Då Polen och Ungern inte lyckades stoppa mekanismen drog de i handbromse­n för hela långtidsbu­dgeten och återhämtni­ngsfonden – som de själva är de största vinnarna i. De två ländernas agerande har höjt temperatur­en rejält inför torsdagens toppmöte. Det skulle egentligen handla om kampen mot covid-19, men nu måste EU-ledarna också ägna tid åt långtidsbu­dgeten och återhämtni­ngspaketet.

Än en gång råder krisstämni­ng i EU och den här gången är det inte på grund av yttre faktorer utan i högsta grad interna orsaker.

Man kan fråga sig varför Ungern och Polen motsätter sig den föreslagna kopplingen mellan rättsstats­principer och EU-stöd. Det skulle ju vara enkelt att undvika att mekanismen utlöses, det är bara att följa rättsstats­principern­a. Nu erkänner Polen och Ungern öppet att de bryter mot reglerna och planerar att göra det även i fortsättni­ngen.

Det är oerhört att två medlemslän­der i en union där de gemensamma grundvärde­na består av bland annat krav på en rättsstat motsätter sig att dessa bör följas.

Om EU nu inte kan lösa den här knuten utan att tvingas lätta på kraven beträffand­e basregeln att EU ska bestå av demokratis­ka rättsstate­r så är det dags för EU att vidta åtgärder. Unionen kan inte ha ett regelverk som gör det möjligt för enskilda medlemssta­ter att göra som de vill och strunta i hela grunden för gemenskape­n. EU förlorar i trovärdigh­et ju längre unionen visar sig handlingsf­örlamad gentemot medlemmar som agerar på ett sätt som borde vara oacceptabe­lt inom EU.

De ologiska kullerbytt­orna är makalösa. Rättsstats­principen hör till EU:s grundvärde­n som alla omfattat då de blev medlemmar – annars hade de aldrig godkänts. Men Polen och Ungern vill nu försäkra sig om att kunna fortsätta på sin väg bort från de gemensamma värderinga­rna och gör det genom att blockera hela återhämtni­ngspaketet och långtidsbu­dgeten där de själva är de största mottagarna per capita.

I till exempel Polens fall gäller det ungefär 23 miljarder euro via återhämtni­ngsfonden under 2021–2023. Inga småpengar för polackerna.

Logiken haltar betänkligt redan i att en sammanslut­ning som EU ser sig tvungen att införa den här rättsstats­mekanismen. Rejäla kullerbytt­or sker då länder motsätter sig detta och det hela kommer upp i rejäla saltomorta­ler då det är de länder som är i störst behov av stöd som bromsar utbetalnin­gen av stöden.

Insatserna har aldrig varit så höga som nu i kampen om EU:s grundvärde­n och vikten av att medlemslän­derna följer dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland