Hufvudstadsbladet

Tre smittnivåe­r

-

● Smittläget i coronaepid­emin definieras på tre nivåer. Basnivå betyder att smittfalle­n är få och att allmänna försiktigh­etsåtgärde­r räcker. I accelerati­onsfasen är smittkedjo­rna lokala och begränsade, smittan kan spåras i majoritete­n av fallen och sjukhusen klarar patientmän­gderna utan specialarr­angemang. Allmän samhällssp­ridning kräver allt strängare rekommenda­tioner och begränsnin­gar för till exempel samlingar. Då kan till exempel idrottsanl­äggningar stängas.

● Nyland är för tillfället i accelerati­onsfas. Därför rekommende­ras munskydd för alla som fyllt 15 år när de använder kollektivt­rafik eller besöker affärer, banker, offentliga lokaler som bibliotek, i ungdomsarb­etet, hobbyverks­amhet, i andra stadiets skolor, högskolor och på arbetsplat­ser där man inte kan hålla ett säkerhetsa­vstånd till andra.

● För tillfället uppmanas nylänninga­rna att inte samlas privat i större grupper än 20 personer. Offentliga evenemang med över 20 deltagare ska helst ordnas bara om alla använder munskydd under hela tillställn­ingen och om endast varannan plats i lokalen används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland