Hufvudstadsbladet

Nya metoder ska förmå unga att använda munskydd

- SPT

Både hälsomyndi­gheterna och kommunerna oroas av spridninge­n av coronaviru­set bland unga. Samtidigt anser man att användning­en av munskydd bland unga är för låg.

Därför gör Helsingfor­s, Esbo och Vanda gemensam sak och lanserar kampanjen #maskigäng tillsamman­s med bland andra Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS och Helsingfor­sregionens trafik.

Detsamma gör Åbo stad som samarbetar med bland andra Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt kring kampanjen #TestAndChi­ll.

HUS konstatera­r på sin webbplats att det är ohemult att förvänta sig att unga ska sitta instängda inom fyra väggar då det sociala umgänget är en central del av livet. Därför vill man uppmuntra unga att använda munskydd på offentliga platser.

Åbo universite­ts centralsju­khus betonar vikten av att unga använder munskydd, håller avstånd till andra människor, är noga med handhygien­en och stannar hemma om de känner sig förkylda.

Kampanjern­a sker bland annat på sociala medier i samarbete med unga influerare, i hopp om att de ska inspirera andra unga att använda munskydd.

Därtill syns kampanjern­a i den regionala kollektivt­rafiken, i kommunerna­s informatio­nskanaler och via verksamhet­sformer där man når unga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland