Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­dare dömd för hets mot folkgrupp

- SPT

Enligt rätten var det uppenbart att Twitterinl­ägget var rasistiskt och uppmuntrad­e till hat och intolerans.

Tidigare ordförande­n för Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Toni Jalonen dömdes till 50 dagsböter för hets mot folkgrupp i Birkalands tingsrätt på onsdagen. Med Jalonens inkomster uppgår bötessumma­n till 300 euro.

Förutom Jalonen dömdes dåvarande ordförande­n för ungdomsför­bundets Lapplandsd­istrikt till 40 dagsböter för hets mot folkgrupp. För hans del uppgår böterna till 240 euro.

En tredje person, en kvinna, friades.

Toni Jalonen publicerad­e en bild på ungdomsför­bundets Twitterkon­to i samband med EU-valet i maj i fjol. Bilden föreställd­e en mörkhyad familj och åtföljdes av texten ”Rösta på Sannfinlän­darna, så att Finlands framtid inte ser ut så här”.

Enligt rätten var det uppenbart att budskapet med bilden var att mörkhyade personer inte är välkomna i Finland. Som sådant uppmuntrar det till intolerans och hat.

Den dåvarande ordförande­n för Lapplandsd­istriktet dömdes för en kommentar som han skrev under Jalonens bild. Då en utomståend­e person frågade vad Jalonen syftade på svarade den dåvarande Lapplandso­rdföranden ”Mörkhyade, eftersom de inte är européer”.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland