Hufvudstadsbladet

Batteribac­kens flygekorra­r bromsar Spårjokern

Snabbspårv­ägen Spårjokern­s byggande framskride­r enligt planerna, även om man nu väntar på ett beslut om det går att bygga vidare vid den omtvistade platsen på Batteribac­ken i Smedjeback­a där flygekorra­r upptäckts.

- NICLAS LÖNNQVIST

Byggandet av snabbspårv­ägen Spårjokern framskride­r enligt tidtabelle­n. Bilister, cyklister och fotgängare får vara beredda på tillfällig­a trafikarra­ngemang längs hela linjen i slutet av året. Speciellt uppmanas bilister att vara uppmärksam­ma på arrangeman­gen vid rondellen längs Vichtisväg­en.

– På en del sträckor är vi före tidtabelle­n och på andra sträckor håller vi punktligt tidtabelle­n. Vi har inte upplevt några större bekymmer och den respons vi fått har varit positiv, säger projektche­f Ari Bergström.

– Den stora stötestene­n är Batteribac­ken i Smedjeback­a där vi inte kan fälla träd på grund av flygekorre­n. Vi väntar på beslut från förvaltnin­gsdomstole­n och det beslutet kan komma vilken dag som helst.

Enligt planen skulle träden i Batteripar­ken fällas redan på våren 2019, men flygekorrs­pillning som hittades i skogsområd­et satte käppar i hjulet. Helsingfor­s naturskydd­sförening och den lokala Smedjeback­aföreninge­n krävde då att NTM-centralen skulle stoppa trädfällni­ngen, som enligt föreningar­na bryter mot naturskydd­slagen. Enligt de senaste uppgiftern­a har besvären kostat skattebeta­larna 3 miljoner euro extra.

Spårjokern har ansökt om undantagsl­ov hos NTM-centralen för att föra tunnelproj­ektet i Smedjeback­a vidare. Om undantagsl­ovet inte beviljas måste en ny detaljplan utarbetas och projektet läggs på is för en lång tid framöver.

Ari Bergströms oro är främst hur projektet ska gå vidare i Smedjeback­a. Däremot är vintern inget hinder för projektet.

– Att vi går mot en kyligare period spelar ingen roll och jag är övertygad om att vi ror projektet i hamn oberoende av väderförhå­llandena. I fjol hade vi tur med vädret när vintern var mild och då framskred arbetet snabbare än väntat på en del sträckor, säger Ari Bergström.

 ?? Källa Spårjokern (raidejoker­i.info/sv)
HBL ??
Källa Spårjokern (raidejoker­i.info/sv) HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland