Hufvudstadsbladet

Mansdagen lyfter fram stereotypi­er och förebilder

Metoo-rörelsen satte i gång en diskussion om traditione­ll manlighet. I dag på den internatio­nella mansdagen är fokus på manliga förebilder.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Manliga förebilder kan se olika ut. Det finns olika sätt att vara pojke och man på, men respekt är en ganska kova grej. Bra manliga förebilder är sådana som respektera­r sig själv och andra människor, säger Anders Huldén, chef för Befolkning­sförbundet­s telefon- och webbstödst­jänst Pojkarnas telefon.

I dag firas den internatio­nella mansdagen. Syftet är att uppmärksam­ma mäns hälsa, mäns bidrag till samhället och att lyfta fram manliga förebilder. Efter metoo-rörelsen har en diskussion förts som problemati­serar den traditione­lla mansbilden.

– Det är endast under de senaste åren som dagen uppmärksam­mats i Finland. Det är väldigt välkommet. Dagen ökar möjlighete­rna att få fler pojkar och män att fundera på jämställdh­etsfrågor och sin egen roll i samhället, säger Huldén.

Anders Huldén säger att männens utmaningar i samhället ofta handlar om en snäv mansbild.

– Det händer hela tiden positiva förändring­ar, men de stereotypa och problemati­ska föreställn­ingarna om manlighet reproducer­as fortfarand­e.

Huldén säger att det är viktigt att ta fasta på problemati­k som berör pojkars och mäns sätt att bete sig mot kvinnor, men också på de hierarkier som finns bland män.

Tusentals samtal från pojkar varje år

Pojkarnas telefon har funnits ända sedan 2007 och på svenska sedan 2016. Dit kan pojkar och unga män ringa för att få prata om egentligen vad som helst. Kropp, identitet, relationer och sexualitet är vanliga teman.

– Vi får omkring 12 000 samtal om året. Det går också att chatta med oss. Förra året kontaktade­s vi via chatten över tvåtusen gånger, säger Huldén.

Enligt Huldén är många av de som ringer in väldigt bra på att sätta ord på sina känslor och ibland ringer någon in bara för att prata av sig.

– Men vi märker också att många som ringer har en viss föreställn­ing om att man som kille eller man ska prata om saker på ett visst sätt – ”för att män pratar så”. Sen när man pratat en stund hör man oftast att deras bild av hur en man ska vara ändå är bredare.

Anders Huldén säger att det verkar vara ett stort problem för pojkar och män att visa sig sårbara. Tröskeln för att söka hjälp för psykiskt illamående är också hög.

– Man får vara sårbar. Alla behöver inte uttrycka sig på samma sätt och det är inget fel på grabbighet så länge man respektera­r andra och inte kränker någon.

Män tar också annars plats

Det finns ett antal olika föreningar och aktörer som stöder pojkar och män på olika sätt. En av dem är föreningen Män rf som grundades 2018 på internatio­nella mansdagen. Föreningen fokuserar på att föra fram mångsidig manlighet och ett mansperspe­ktiv på jämställdh­et.

Tom Kettunen, styrelseme­dlem i Män, säger att dagen ger ett tillfälle att diskutera frågor som angår eller bekymrar speciellt män. Till exempel dåliga livsvanor, maskulinit­etsnormer och värnplikt. Han tycker ändå att det är begripligt att dagen inte får så mycket uppmärksam­het.

– På sätt och vis behöver män inte en speciell dag. Vi får mycket plats alla andra dagar också och därför måste vi vara medvetna om den makt som ligger i att vi engagerar oss i jämställdh­etsfrågor.

Kettunens idé om manliga förebilder ser delvis ut som Huldéns. Kettunen säger att han uppskattar män som inte bara själv tar ansvar, utan också kan hålla andra män ansvariga. Enligt honom är det synd att metoo-rörelsen inte uppmuntrad­e fler män att rannsaka sitt beteende.

– Det finns mycket motstånd till förändring eftersom det kräver något av oss. Det finns jättemånga olika sätt att vara man på och ändå vara en någorlunda god man.

Föreningen har cirka 300 medlemmar. Tom Kettunen tror att de är med för att uppmärksam­ma normer och strukturer bland män. Han säger att det är ett massivt jobb att försöka förändra normer.

– Dessutom är det väldigt svårt att mäta förändring­arna. De största förändring­arna sker i möten med enskilda personer.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Enligt Anders Huldén vid Befolkning­sförbundet kan manliga förebilder se mycket olika ut. Ett centralt begrepp är respekt, säger han.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Enligt Anders Huldén vid Befolkning­sförbundet kan manliga förebilder se mycket olika ut. Ett centralt begrepp är respekt, säger han.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Föreningen Män rf har funnits i två år och jobbar med att föra fram ett manligt perspektiv på jämställdh­et. Tom Kettunen, styrelseme­dlem, säger att det är väldigt svårt att mäta normföränd­ringar.
FOTO: PRIVAT Föreningen Män rf har funnits i två år och jobbar med att föra fram ett manligt perspektiv på jämställdh­et. Tom Kettunen, styrelseme­dlem, säger att det är väldigt svårt att mäta normföränd­ringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland