Hufvudstadsbladet

Dansk livsmedels­minister avgår efter minkskanda­len

Den danska livsmedels­ministern Mogens Jensen avgår efter den senaste tidens kaos i minkfrågan i Danmark. Också statminist­er Mette Frederikse­n är under lupp.

- TT

”Jag har i dag meddelat statsminis­tern att jag önskar lämna regeringen. Jag konstatera­r att jag inte har det stöd som krävs bland folketinge­ts partier", skriver Mogens Jensen (Socialdemo­kraterne) på Twitter.

Danmarks statsminis­tern Mette Frederikse­n och hennes socialdemo­kratiska regering har blivit starkt kritiserad för beslutet att avliva all mink i landet sedan en muterad variant av covid-19 hittats bland minkuppsät­tningarna. I efterhand visade det sig att regeringen inte hade lagen på sin sida för en masslakt.

En rapport väntas om hur man har hanterat frågan sedan smittsprid­ningen bland minkuppsät­tningarna konstatera­des. Partierna i folketinge­t ska redan ha fått ta del av rapporten och Jensen skriver på sin Facebooksi­da att livsmedels­ministerie­t begick ett misstag när man utan lagstöd beslutade att all mink i Danmark skulle avlivas.

Nu vill opposition­spartiet Venstre klargöra vilket ansvar statsminis­ter Mette Frederikse­n har haft i hanteringe­n av frågan.

– Det här är bara början. Processen måste undersökas grundligt så att vi kan få reda på vilket ansvar statsminis­tern har haft, säger Venstres partiledar­e Jakob Ellemann-Jensen enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Uppgörelse nådd

Alla landets minkar ska dock avlivas och förbud mot minkuppföd­ning kommer att gälla under hela nästa år.

Detta står klart sedan den danska regeringen under måndagen nått en uppgörelse med sina tre stödpartie­r Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en. Även Alternativ­et stödjer uppgörelse­n.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivn­ing av mink, även utanför områden med konstatera­d coronasmit­ta bland mink.

 ?? FOTO: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT ?? Danmarks livsmedels­minister Mogens Jensen avgår. Arkivbild.
FOTO: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT Danmarks livsmedels­minister Mogens Jensen avgår. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland