Hufvudstadsbladet

Kongo-Kinshasa besegrade ebolan

Det senaste ebolautbro­ttet är över, deklarerar Kongo-Kinshasa. Framgången ger lärdomar och hopp i kampen mot covid-19.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

– Det glädjer mig att högtidlige­n kunna förklara att den elfte ebolaepide­min är över i provinsen Équateur, säger hälsominis­ter Eteni Longondo på en presskonfe­rens, rapportera­r medier från Kinshasa.

Bekämpning­en bygger bland annat på att man byggt upp ”kylkedjor” för att effektivt kunna distribuer­a vaccin även i områden utan el – trots att preparaten kan kräva temperatur­er på ner till minus 80 grader.

– Detta kommer till användning när vaccin mot covid-19 kommer till Afrika, säger Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti, enligt Reuters.

Att etablera kylkedjor i länder som Kongo är ett arbete som bland andra FN har ägnat sig åt länge, exempelvis via ”ambassadör­er” som den brittiske filmstjärn­an Ewan McGregor. Även vårdperson­al och frivilliga som snabbt ryckt ut för att behandla och isolera när smitta rapportera­s får del av äran i Équateur, som är en stor provins – med en yta motsvarand­e Island – i nordvästra Kongo-Kinshasa.

Utbrottet i Équateur smittade 130 människor och dödade nästan hälften, 55 personer. Det utlöste extra stor skräck i och med att det kom hack i häl på en annan ebolaepide­mi i östra Kongo som krävde över 2 200 liv – det näst dödligaste utbrottet i den fruktade blödarfebe­rns historia.

 ?? FOTO: JOHN BOMPENGO/TT-AP ?? En vårdarbeta­re iklädd skydd mot ebola i Bikoro i provinsen Équateur. Arkivbild från en tidigare epidemi.
FOTO: JOHN BOMPENGO/TT-AP En vårdarbeta­re iklädd skydd mot ebola i Bikoro i provinsen Équateur. Arkivbild från en tidigare epidemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland