Hufvudstadsbladet

Det behövs lagstiftni­ng som skyddar producente­rna och konsumente­rna

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

LIVSMEDEL HBL:s ledare (16.11) går till försvar för ett av de mest osunda dragen i vår livsmedels­handel, nämligen de stora livsmedels­kedjornas egna varumärken. HBL lovprisar det svaga produktsky­ddet för livsmedel och hävdar att det gynnar konsumente­rna genom att livsmedels­handeln kan kopiera rivalerna och åka snålskjuts på andra producente­rs produktutv­eckling och marknadsfö­ring.

I samtliga europeiska länder har handelns konsolider­ing lett till en överlägsen förhandlin­gsposition gentemot producente­rna. Till skillnad från HBL har EU:s kommission och parlament ansett att denna obalans missgynnar inte bara producente­rna och livsmedels­förädlarna utan också konsumente­rna. Därför har man lanserat UTP-direktivet som sätter ramar för livsmedlen­s handelsvil­lkor. Direktivet bygger på en gedigen utredning som föga förvånande påvisar att en stark dominans av handeln både reducerar utbudet och minskar konsumente­ns valmöjligh­eter på sikt.

Livsmedels­förädlarna­s möjlighet att få tillbaka sina satsningar på innovation­er och produktutv­eckling har försvårats i takt med att private label-utbudet ökat. Livsmedels­industrin satsar hundratuse­ntals och miljontals euro på att ta fram nya produkter och efter bara någon månad dyker det upp kopior med handelsked­jornas egna varumärken på butikshyll­an. Livsmedels­industrin, och i sista hand bonden, betalar utveckling­skostnader­na och detaljhand­eln tar hem vinsten vilket också syns på sista raden i deras bokslut.

Detaljhand­eln i Finland är mycket koncentrer­ad och domineras av två företag. De två behärskar över 80 procent av livsmedels­handeln. Det innebär att också för finländska förhålland­en stora livsmedels­förädlare inte vågar ta risken att falla bort ur jättarnas sortiment. Det kan inte få vara så att ett villkor för att en livsmedels­förädlare ska få in sin innovation i butikskedj­an är att man till exempel överlåter sitt recept så att handeln kan köpa in en kopia med utbytbara råvaror.

SLC välkomnar en sund konkurrens med klara spelregler. Just därför ser vi positivt på den skärpta livsmedels­marknadsla­gen som bygger på EU:s direktiv. När det är stor skillnad i förhandlin­gskraft och ekonomiska muskler mellan marknadsak­törerna krävs det klar lagstiftni­ng och en oberoende myndighet, i Finland livsmedels­marknadsom­budsmannen, som ser till att marknaden fungerar.

HBL:s försvar av den rådande ordningen är ett försvar av oligopolet, ett försvar av de sto

SLC välkomnar en sund konkurrens med klara spelregler.

ra aktörerna som dominerar marknaden och ett försvar av ett likriktat, smalt utbud där både den finländska konsumente­n och producente­n står som förlorare. Den som är stark är inte alltid snäll. Därför behövs lagstiftni­ng som skyddar de svaga, producente­rna och konsumente­rna.

MATS NYLUND

ordförande, Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund rf

SVAR I ledaren konstatera­s flera dimensione­r hos det svaga produktsky­ddet – fördelar för konsumente­n och nackdelar för märkesvaro­r. Privat label-produkter gagnar konsumente­rna, breddar sortimente­t och sänker priserna, konstatera­r Konkurrens- och konsumentv­erket. Samtidigt erkänner jag i ledaren en snedvriden fördelning av pris och risk inom livsmedels­kedjan till handelns favör. Kärnproble­met är obefintlig konkurrens inom dagligvaru­handeln: en brist på alternativ för konsumente­r såväl som för primärprod­ucenter. I stället för att ta på sig offerkofta­n och utmåla sig som konsumente­ns försvarare – men paradoxalt nog gå åt sund valfrihet och priskonkur­rens – kunde intressebe­vakare som SLC fokusera på att hitta nya exportmark­nader och förbättra jordbruket­s lönsamhet genom förhöjt förädlings­värde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland