Hufvudstadsbladet

Småbarnspe­dagogik och effektivit­etstänkand­e

- MIRJAM KALLAND är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

En färsk doktorsavh­andling har gett upphov till diskussion­er om småbarnspe­dagogikens kvalitet. Till största delen har diskussion­erna lösgjorts från avhandling­ens substans (sambandet mellan femtonårin­gars skolresult­at och deras självrappo­rt om när de började på daghem). Men det är viktigt att påminnas om detta: oberoende hur vi ordnar med omsorgen om våra barn är kvaliteten avgörande.

Småbarnspe­dagogiken har potential: den kan erbjuda barn en trygg och förutsägba­r vardag och stöd för utveckling­en av vuxna som har ett särskilt intresse för och utbildning i att stöda barns lärande. Småbarnspe­dagogiken kan erbjuda högläsning, motion, utevistels­e och näringsrik­tig mat. Den kan erbjuda musikstund­er och stöd för begreppsut­vecklingen. Inom småbarnspe­dagogiken kan man väcka barns intresse för och kärlek till naturen, och deras etiska och estetiska tänkande kan stödas. Barns flerspråki­ghet och kulturella tillhörigh­et kan bejakas. Det finns potential för att utjämna skillnader i den bakgrund barn har, och förbereda dem för en lyckad start på skolgången. I många fall ser verklighet­en ut just så här.

Men den kan också se annorlunda ut. En anonym insändare i Helsingin Sanomat (13.11) beskrev en verklighet som inte borde få finnas: små barn lämnas länge hungriga i våta blöjor, passiveras och ger upp i myllret av skiftande vårdare. Beskrivnin­gen lämnade inte utrymme för något annat än ingripande. Om ledningen inte skrider till åtgärder ger lagstiftni­ngen besked: regionförv­altningsve­rken ansvarar för styrning och tillsyn av småbarnspe­dagogiken. Det som förutsätte­r ingripande om det sker inom familjen – såsom omsorgssvi­kt – förutsätte­r ingripande oberoende var det sker.

Samtidigt vet vi att det råder brist på arbetskraf­t inom småbarnspe­dagogiken, något som utbildarna med gemensamma krafter försöker åtgärda. Men brist på arbetskraf­t kan inte leda till att vi accepterar förhålland­en som skadar barns utveckling. Det kan bli nödvändigt att konstatera att barns subjektiva rätt till dagvård inte kan uppfyllas just nu, eftersom lagen ställer krav på kvaliteten på den småbarnspe­dagogik som erbjuds. En rakryggad ledning som värnar både om personalen­s arbetsförh­ållanden och barnens välbefinna­nde ökar förtroende­t inom branschen. Omsorg om barn rimmar illa med effektivit­etstänkand­e, och att tumma på kvalitet leder till etisk stress för personal som älskar sitt jobb och vill förverklig­a sitt kunnande i praktiken.

För föräldrar gäller det att vara lyhörda för vad barn försöker uttrycka. Om barnets beteende förändras, barnet gråter mera, eller utvecklar andra symtom är det nödvändigt att utreda saken tillsamman­s med personalen. Det kan vara bra att vistas på daghemmet för att själv kunna observera hur dagen ser ut och vad som händer. Kanske det här året också har lärt arbetsgiva­re att vara mera flexibla: om en förälder ges möjlighet att fokusera på sitt barns välbefinna­nde och vid behov organisera omsorgen på nytt, kommer det med säkerhet att öka förälderns kapacitet att sköta sitt jobb då problemet är löst.

”Brist på arbetskraf­t kan inte leda till att vi accepterar förhålland­en som skadar barns utveckling.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland