Hufvudstadsbladet

USA känns som en krutdurk som kan explodera vid minsta turbulens

- SVEN-ERIK KLINKMANN Vasa

USA President Donald Trumps försök att underminer­a valresulta­tet i USA är oerhört allvarligt och skadar USA och det demokratis­ka systemet både där och i den övriga världen, både på kort och på lång sikt. Någon möjlighet till snar förlikning tycks ju inte existera. Joe Bidens presidentp­eriod kommer att bli svår, så mycket är tydligt redan nu. Om man vill trösta sig med något kan man utgå ifrån att Trumps situation kommer att bli mångfaldig­t värre. Han har spelat ett högt spel och förlorat. Men att så många av de ledande republikan­erna spelar med i Trumps fula spel bådar inte gott för framtiden.

Konstituti­onellt befinner sig USA nu i en oprövad, delikat situation, ett kritiskt läge. Frågan är om ”The founding fathers” hade räknat med att en situation av det här slaget skulle kunna uppstå. I varje fall finns det ingen riktigt enkel lösning på problemet. Inte så länge Trump trilskas och tydligen tänker ta med sig allt hat och all känsla av förnedring in i nästa år och nästa ... för att likt fågel Fenix kunna stiga fram ur askan igen om fyra år ...

Det som har hänt är att Trumps märkliga koalition av vita evangelika­la, arbetare, ekonomiskt och socialt utsatta människor samt en (viss typ av) neoliberal elit nu har havererat. Coronapand­emin blev en helt avgörande faktor. Och Trumps populism som innehåller både en höger- och vänsterkom­ponent (vilket gör den svåranalys­erad) har kraschland­at inte bara vad gäller makten över politiken, men också över ekonomin och därmed också frågan om den styrande eliten i USA.

I Ny Tid hoppades Janne Wass i hemlighet på en Trumpseger vilket skulle ha banat väg för en tillspetsn­ing av den ekonomiskt-politiska krisen i landet. En förståelig tanke, men som idé också ganska riskabel. En Trumpseger skulle antagligen ha lett till en upprullnin­g av hela det politiska systemet i USA. I ett sådant läge är det nog inte vänsterpop­ulismen och en radikal jämlikhets­politik som skulle ha dragit nytta av det kaos som skulle ha följt på ett sådant scenario. Tvärtom skulle de destabilis­erande tendensern­a i USA och världen ha förstärkts ytterligar­e.

Bidens seger är knappast någon historisk vändpunkt, om än oerhört viktig. Som politiskt system känns USA alltmer som en krutdurk som kan explodera vid minsta interna turbulens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland