Hufvudstadsbladet

Regeringen­s svårtolkad­e coronastra­tegi

-

"Vi ska sätta på oss munskydd. Nu tror jag att det är riktigt, riktigt viktigt.” Virologen Fredrik Elgh harklade sig flera gånger i söndagens SVT Agenda. Man kan nog utgå ifrån att han inte var sjuk själv, men harklandet underströk budskapet. Det hela påminde om när Anders Tegnell gjorde alla uppmärksam­ma på vikten av att tvätta händerna genom att under direktsänd presskonfe­rens hosta i sina händer, trots att man just avrått från just det. Pandemin har gjort alla hastiga halsoch näsrörelse­r suspekta. Man känner inte för att säga ”prosit”, utan ”backa!”. (...)

Och är det verkligen nödvändigt med peppiga ministrar? ”Vi har världens bästa sjukvårdsp­ersonal”, säger Lena Hallengren. Källa på det? All respekt för dem som arbetar i vården, men är befolkning­en barn som måste höra att den är superduper­bäst för att orka? Skryt av den här sorten låter som något den avgående presidente­n på andra sidan Atlanten kan häva ur sig.

Det som verkligen har saknats, genom hela pandemin, är inte statsråd som klappar händerna, utan en regering som tar vuxet ansvar för situatione­n.

Svenska Dagbladet

Ivar Arpi om att den svenska regeringen­s covidhante­ring inte är anpassad efter hur viruset smittar, utan efter något annat.

Att helt enkelt överge Mr. Trumps strategi är oerhört viktigt för Amerika och världen. Förenta staternas styrka har alltid härletts lika mycket från den mjuka styrkan i dess demokrati, frihet och värderinga­r som från dess slagskepp och drönare. Den styrkan multiplice­ras med Amerikas allianser mellan demokratie­r i öst och väst. Det kommer att finnas gott om tid att ta reda på varför USA föll för Trump eller om han kan komma tillbaka. (Joe) Biden har signalerat att han avser att leda Amerika tillbaka till den internatio­nella arenan, och oavsett deras problem eller tvivel, borde Amerikas vänner och allierade inte vänta med att gå samman för att ta itu med dagens affärer – en global pandemi och framtiden för planeten, för att bara nämna två punkter på dagordning­en. The New York Times

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland