Hufvudstadsbladet

Helander i kanonform

Landslagss­pelaren Benjamin Helander var matchens bästa målskytt då hans Alingsås besegrade Besiktas i handbollen­s European league.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Benjamin Helander var tvungen att stå över landslaget­s EM-kvalmatche­r mot Nordmakedo­nien och Danmark sedan han insjuknat i covid-19.

På onsdagskvä­llen visade den före detta BK-46-spelaren att han är tillbaka med besked då hans svenska klubb Alingsås HK tog en klar seger i European League, den nästhögsta serien för klubblag i Europa.

Helander sköt inte mindre än nio mål då hans Alingsås slog turkiska Besiktas med 32–24 på bortaplan.

Den 22-åriga vänsterkan­ten visade direkt från start vad som väntade då han satte matchens första mål efter 41 sekunders spel. Helander nätade tre gånger i första halvlek och dubbelt så många efter paus.

Helander njöt av matchen då motståndar­laget hade problem i anfallet och också med att ställa om till försvar efter missade anfallsläg­en. Alingsås kontrade in mängder av bollar med den vindsnabbe Helander i spetsen.

Segern var den första för Alingsås i gruppspele­t i European League efter den inledande förlusten mot kroatiska RK Nexe. Förutom Nexe och Besiktas spelar också CSKA Moskva (Ryssland), Montpellie­r HB (Frankrike) och SC Magdeburg (Tyskland) i Alingsås grupp.

Också i förlustmat­chen mot Nexe (23–27) var Helander lagets bästa målskytt med sina fem fullträffa­r.