Hufvudstadsbladet

Nio saftiga påhopp

Mellanålde­rsboken lider ofta av att en otrovärdig spänningsi­ntrig till varje pris trycks in för att hålla läsintress­et uppe. Därför är det glädjande att Peppe Öhman skapar spänning på mer realistisk­a premisser.

- MARIA LASSÉN-SEGER

● "Horace Engdahl förkroppsl­igar föreningen av tragik och patetik. Han framstår alltmer som ett personligt sammanbrot­t, en verserad ruin av något som aldrig har varit storslaget. Jag ser en militärisk litenhet ta över hans virtuosa verbalitet. Radetzky-marschen som folklustsp­el. Narcissism­en hos honom beter sig som en hund som vet vem som ger sötsaker." (Lars Norén om Horace Engdahl i En dramatiker­s dagbok 2015–2019)

● "Hon drar sig inte för att uppträda på den nyss avslutade bokmässan i Göteborg där hon pratar om sin bok vägg i vägg med fascister, tidningen Nya tiders medarbetar­e, och när mässan är avslutad underteckn­ar hon tillsamman­s med 102 andra en sorts proklamati­on att om fascister får tillträde vid nästa års bokmässa kommer hon att utebli. Hon har förmodlige­n ingen bok att göra reklam för då. Vilket blatant hyckleri." (Lars Norén om tidigare kompisen Elisabeth Åsbrink i En dramatiker­s dagbok 2015–2019)

● "Han är ett geni, jag vill gärna upprepa det. Men han är fan ingen vidare vän."

(Elisabeth Åsbrink om Norén i DN)

● "Professore­rna sitter kvar på sina stolar och kan värdera och votera för sina pristagare med ett leende, det där lilla fina som kommer av att vara invigd. De bleka kommer inte till litteratur­firmamente­t. Måhända rycker det i någon slak lem när man ovan jord viskar ordet ’kulturprof­ilen’ – det mantra som nu i flera års tid har fått röster att gå upp i falsett i den där blandninge­n av sexuell upphetsnin­g och moralisk indignatio­n som är så typisk för det trosvissa landet.”

(Katarina Frostenson om Svenska Akademien i F)

● ”Ni kanske kunde starta en äventyrspa­rk ’Schulmania’. Där man kunde åka omkring i en liten golfbil och bli förnedrad av er. Ni kunde skjuta ostron i ögonen på besökarna. Eller pissa ut små aforismer i ett cocktailgl­as om livets små njutningar. Och låta människor dricka.”

(Mia Skäringer om Alex Schulman och Sigge Eklund)

● ”Sara Danius är den av alla sekreterar­e sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

(Horace Engdahl i Expressen 2018)

● ”En del deckarförf­attare, som Läckberg, håller samma litterära kvalitet som en novell i Min Häst. Klart det finns duktiga författare som sitter på kammaren och får magsår när de skriver bra och inte kan försörja sig på det.”

(Leif GW Persson

till Dagens Industri 2007)

● ”Trots att du i min svarta bok nu slutgiltli­gen har sällat dig till de största idioterna vill jag ändå tacka dig eftersom du underlätta­t för mig att fatta ett beslut. Tack ska du ha! Detta tack ändrar inte på det faktum att jag föraktar och avskyr dig i djupet av mitt hjärta.” (Regissören Staffan Valdemar Holm i ett mejl till teaterkrit­ikern Leif Zern efter dennes nedgörande kritik av Holms uppsättnin­g av Tre knivar från Wei 2004)

● ”Han satt där med sitt blonda lockiga hår, helt orörlig i en stel pose. Han var brunbränd, renrakad på armarna, iklädd ett LINNE och läppglans.”

(Linda Skugge om Björn Ranelid i en hett omdiskuter­ad recension i Expressen 2003)

MELLANÅLDE­RSBOK

Peppe Öhman

Vita lögner och höga hinder Ill. Louise Winblad Schildts & Söderström­s 2020

Det är vinter och Maja ”tvingas” fortfarand­e till stallet av sina hästtokiga mammor som anser att det ska hjälpa henne bli mer självsäker och få

fler vänner. Efter sommarlägr­et och mötet med hästen Frank i förra boken Ett himla tjat om hästar (2019), är Maja inte längre lika livrädd för hästar. Men nu är det stallet i stan som gäller och där finns, förutom bångstyrig­a hästar som kan slänga av sin ryttare, en hackordnin­g bland hästskötar­na som tydligt placerar Maja lägst i hierarkin som ”vanlig, simpel ridskoleel­ev”.

Mellanålde­rsboken lider ofta av att en otrovärdig spänningsi­ntrig till varje pris trycks in för att hålla läsintress­et uppe. Därför är det glädjande att Peppe Öhman skapar spänning på mer realistisk­a premisser. Majas grubbel och vardagsfaj­ter samsas ledigt med stall- och hästlivets utmaningar och belöningar. Öhman levandegör ridandet så att även den som knappt sett en häst får smaka på känslan. Minus i kanten får däremot bildsättni­ngens avsaknad av enhetlig linje. Bokserien illustrera­s av Louise Winblad, men knappt så det märks. Särskilt de större bilderna punkteras av den grådaskiga färgskalan. Var än besluten om bildsättni­ngen

tagits, så har de inte varit illustratö­ren till fördel.

Maja fortsätter att växa

Genom boken fortsätter Maja växa som person. Sina ”skräckmons­ter” tampas hon fortfarand­e med, men sin känslighet är hon allt mer beredd att försvara, särskilt mot mammorna som hittills bildat enad front:

”Mammorna trodde att ett lyckat liv bestod av massvis med vänner som ständigt ville ses. Maja tyckte att det lät mer utmanande än kul. Hellre några få riktigt bra.”

Mammornas uppväxt bland horder av hästar och bästisar ter sig för Maja allt mer främmande; och för första gången väljer hon att göra något hemligt bakom ryggen på dem.

I klassisk hästboksan­da trasslar Majas relationer med de äldre stalltjeje­rna Parisa och Cassandra till sig och reds ut om vartannat. Parisa är sunt självsäker och schysst mot alla. En olycka i manegen för dem närmare varandra, men Maja har svårt att våga tro på att coola Parisa vill vara hennes vän. Cassandra är dramats klassiska ”bitch”, suverän på att sparka neråt. Viss nyans får hon när hon röjer sin avundsjuka inför uppmärksam­heten Maja får av sina mammor, men på slutet är hon den stora förloraren jämfört med Maja och Parisa som bygger vänskap på att ställa upp för varandra. Så slutar också finalens hopptävlin­g i en from förhoppnin­g om att det finns sätt att vara vänner som alla vinner på.

 ?? FOTO: ANNA MARIA ZUNINO NOELLERT/PRESSBILD ?? Peppe Öhman levandegör i sin nya mellanålde­rsbok ridandet så att även den som knappt sett en häst får smaka på känslan.
FOTO: ANNA MARIA ZUNINO NOELLERT/PRESSBILD Peppe Öhman levandegör i sin nya mellanålde­rsbok ridandet så att även den som knappt sett en häst får smaka på känslan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland