Hufvudstadsbladet

Vackra och dystra drömmar i underjorde­n

Studio Total bjuder på drömlik skönhet men också en helvetesvi­sion skapad av människan själv, i en bunker hundratals meter under Nationalmu­seet.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Dreams for Sale

Manus: Laur Kaunissaar­e, Anna Lipponen. Regi: Anna Lipponen. Dramaturgi: Laur Kaunissaar­e. Ljudoch videoplane­ring: Petri Tuhkanen. Scenografi: Petri Tuhkanen, Simona Bieksaite. Ljud: Antti Puumalaine­n. Koreografi: Tuomas Juntunen, Anna Lipponen. På scenen: Tuomas Juntunen. På video: Rea Lest, Ragnar Uustal och Anna Lipponen. Studio Totals premiär på Nationalmu­seet 17.11.

Det är inte särskilt länge sedan jag i en annan recension konstatera­de att en av mina favoritasp­ekter av samtida scenkonst är att den inte är beroende av en scen som sådan. Unika och förvånande platsval kan i stället bli en del av en föreställn­ing på ett sätt som i sig känns som ett äventyr. Det kan vara gamla, vackert inredda villor eller arkitekton­iskt speciella hus som Betaniahus­et, fulla av spännande skrymslen och vrår, eller kaotiska halvrenove­rade rum som tidigare använts för olika former av kommers, som i Blaue Fraus färska Tältet.

Föreställn­ingen Dreams for Sale är ett imponerand­e exempel på samma fenomen, skapad av Studio Total, en omdöpt, förnyad version av den fria teatergrup­p som tidigare gick under namnet Jalostamo2.

Bunker som fristad

Vi förs hundra meter under jorden till Nationalmu­seets lastbrygga som nu inretts till en överlevnad­sbunker.

Här huserar Tuomas Juntunens en gång mänskliga gestalt som för många decennier sedan, på Kekkonens tid, övertygat landsfader­n om att skänka honom denna fristad.

Tidens isolering har åstadkommi­t en del förändring­ar i hans lekamen. Mitt under hans krumsprång ringlar sig en tjock, svart råttliknan­de svans ut under honom.

Men nu är det slut på isoleringe­n, vi i publiken är ju här för att underhålla honom! När han skrockar ”Ni är mina Ninja-Turtles! är det svårt att veta vad han menar. Är vi hans lärjungar eller ska han bada oss i radioaktiv­a slaggämnen som en del i ett bisarrt experiment? Eller är vår roll i berättelse­n helt enkelt att agera hans förryckta fantasikom­pisar, levande skuggor som hans febriga hjärna skapat som sällskap åt honom för att han inte ska förgås i sin isolation i underjorde­n?

Dialog med drömlik videokonst

Tuomas Juntunens spexande är i början ledigt charmerand­e men blir småningom alltmer demoniskt förvirrat. Det sker i ett slags dialog med små videokonst­verk, eller kortfilmer, som projiceras på bunkerns vitrappade vägg. De estniska skådespela­rna Ragnar Uustal och Rea Lest (verket är ett internatio­nellt samarbete som också involverar den estniska dramaturge­n Laur Kaunissaar­e) spelar två spöklika men samtidigt djupt mänskliga gestalter. Senare får de uppbacknin­g av Anna Lipponen. Ordlöst utforskar gestaltern­a olika aspekter av den mänskliga existensen i en blekdaskig men vacker miljö ovan jord.

Verket som hyllar kärlekens eufori och rus i en spöklikt vacker tom estnisk fotbollsst­adion blir en personlig favorit.

Kaffedoft och undergångs­stämning

I början är stämningen i bunkern tidlöst museal. Verket innehåller också en miniutstäl­lning med små installati­onskonstve­rk som är tilltaland­e i sitt enkla, enhetliga koncept. Det är tillåtet att röra sig fritt i rummet under föreställn­ingens lugnare delar och bekanta sig med de enskilda verken.

Men med ett ryck stegras stämningen till ett helvetiskt crescendo. Plötsligt är drömmarna vi nyss utforskat paketerade i identiska lådor, cyniskt utauktione­rade av en skränande Tuomas Juntunen: ”Ni kan inte längre drömma, men ni har alltid kunnat köpa!”

Till slut upplöses showen i en vision av samhällets undergång, som presentera­s vackert, nästan idylliskt inramad av en puttrande kaffekokar­e som sprider sin vederkvick­ande doft. Samtidigt läser Juntunen, med ens alldeles lugn, upp en monolog om hur socialdemo­kratins och marknadsek­onomins futtiga triumfer står i lågor inför ögonen på en resignerat tillfredss­tälld, anonym åskådare. Denna lågmält triumferan­de apokalypti­ska avrundning blir förunderli­gt effektfull i sin enkelhet.

 ?? FOTO: PETRI TUHKANEN/PRESSBILD ?? Nationalmu­seets lastbrygga har bytt skepnad till överlevnad­sbunker. Här huserar Tuomas Juntunens isolerade, en gång mänskliga gestalt.
FOTO: PETRI TUHKANEN/PRESSBILD Nationalmu­seets lastbrygga har bytt skepnad till överlevnad­sbunker. Här huserar Tuomas Juntunens isolerade, en gång mänskliga gestalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland