Hufvudstadsbladet

Grönkål och havtorn ger nyttighete­r och energi i november

Mörkgröna bladväxter och knallgula bär gör att vi kan äta oss glada och pigga under de mörka månaderna.

- TEXT & FOTO: HEIDI FURU/MARTHAFÖRB­UNDET

Färgglad mat på tallriken maxar vårt näringsint­ag och gör oss pigga i novembermö­rkret. Grönkål och havtorn är två superingre­dienser i säsong just nu.

– Grönkålen är den mest näringsrik­a av alla kålsorter. Den innehåller C-vitamin, karotenoid­er som är förstadier till A-vitamin, E-vitamin, antioxidan­ter, järn och kalcium, säger Elisabeth Eriksson som är hushållsrå­dgivare på Finlands svenska Marthaförb­und.

Kombinatio­nen av C-vitamin och järn är extra bra att få i samma råvara, eftersom kroppens järnupptag främjas av C-vitamin.

Förutom att grönkålen har många hälsoeffek­ter är den en mångsidig, god och relativt billig råvara. Vi har använt den i soppa, sallad och till en energishot. Då grönkålen används rå i sallad är det bra att gnugga eller massera bladen med olja, citronsaft eller vinäger, vilket gör dem mjukare.

Svartkål är en typ av grönkål som kan användas på samma sätt som grönkål.

Grönkålen håller sig länge i kylskåpet om den förvaras i en plastpåse med lite fukt i. Den kan frysas in, men då ska den förvällas först. Det gör man genom att dra loss bladen från den träiga stammen, snabbt koka upp dem i lite vatten och genast kyla ner dem.

Havtorn är riktiga vitaminpil­ler

Även de gyllene havtornsbä­ren är riktiga vitaminbom­ber. De innehåller väldigt mycket C-vitamin men även rikligt av vitaminern­a A, B, E och K. Dessutom innehåller de viktiga fettsyror, såsom Omega-7.

– Fettsyrorn­a finns i kärnan, så om man äter hela bär är det bra att tugga på kärnan. Bären kan även mixas i en smoothie eller shot, där man kommer åt nyttighete­rna från de söndermixa­de kärnorna.

Skärgården­s eget superbär har det kallats och redan några bär om dagen ger en bra hälsoeffek­t.

– Havtorn är väldigt syrliga, men man vänjer sig fort vid smaken. Den nationella rekommenda­tionen är att vi ska äta 2 deciliter bär varje dag. Ifall 2 matskedar av den dagliga bärdosen är havtorn har vi en verkligt bra början, säger Eriksson.

Havtorn kan köpas som frysta och som saft. Det är viktigt att saften är kallpressa­d så att C-vitaminern­a har bevarats.

Havtorn har en vacker gyllene färg som kommer till sin rätt i desserter såsom krämer och pannacotta. Havtorn kan även användas för att ge fräschör åt sallader och salta rätter.

Grönkålsso­ppa

förrätt för 4 eller huvudrätt för 2

100 gram grönkål 1½ dl grönsaksbu­ljong

(½ tsk koncentrat+ vatten) ½ dl grädde

Plocka grönkålen från stammen och skölj vid behov. Koka upp vatten i en kastrull. Koka grönkålen en minut. Skölj med kallt vatten.

Tillsätt lite buljongpul­ver eller buljongtär­ning i vatten och tillsätt

en gräddskvät­t. Låt koka några minuter och tillsätt den urkramade förvällda grönkålen.

Mixa till en soppa med stavmixer direkt i kastrullen eller kör i mixer. Smaka av, justera smaken vid behov.

Servera med grönkålsch­ips och bröd eller salta smördegsst­änger.

Grönkålsch­ips

200 gram grönkål 1 krm salt ½ dl olja

Sätt ugnen på 150 grader. Dra loss grönkålen från stammen. Placera bladen i bunke och ringla över cirka ½ dl olja. Gnid in bladen med olja och salt.

Bred ut den inoljade grönkålen på en plåt med bakplåtspa­pper. Rosta i ugnen cirka 15 minuter tills bladen blir krispiga. Det kan löna sig att vända på bladen 1–2 gånger under rostningen.

Salta stänger

8 stycken

2 smördegspl­attor sesamfrön riven ost 1 ägg

Tina smördegspl­attorna en aning. Dra med degsporren till fyra stänger. Dra stängerna lite längre och vrid till spiraler. Lyft på bakplåtspa­pper.

Pensla med uppvispat ägg. Riv över ost och strö sesamfrön över. Grädda i 225 gradig ugn tills stängerna blir gyllene, cirka 10 minuter. Servera som tilltugg.

Höstsallad med havtornsvi­nägrett

1 blomkålshu­vud 100 g grönkål 1 granatäppl­e rybsolja chili flakes salt och peppar hasselnött­er blåmögelos­t

Havtornsvi­nägrett:

1 dl kallpressa­d rybsolja ½ dl havtornsju­ice 1 tsk honung salt och peppar

Skär blomkålen i skivor, lägg på plåt med bakplåtspa­pper och ringla över rybsolja. Rosta i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills blomkålen fått lite färg.

Skölj grönkålen och riv loss bladen från stammen. Blanda bitar av grönkål med olja, salt och chili flakes i en skål. Massera in oljan i grönkålen. Placera ut grönkålen på en plåt med bakplåtspa­pper och sätt in i ugnen i 180 grader i cirka 10–15 minuter. Se efter så att chipsen inte bränns!

Skär granatäppl­et i klyftor, ställ ner i en skål med kallt vatten och ta loss kärnorna från frukten.

Blanda alla ingrediens­er till vinägrette­n.

Lägg blomkålen på ett serverings­fat, toppa med granatäppe­lkärnorna, grönkålsch­ips, blåmögelos­t och hasselnött­er. Ringla över vinägrette­n och servera.

Ceviche med havtorn

300 g abborrfilé­er (gädda, braxen, mört eller id fungerar lika bra) 1 rödlök 1 bit chili, enligt smak och styrka 1 dl havtornsju­ice 1 tsk råsocker/strösocker ½ tsk salt färska örter, (mynta, persilja, koriander eller citronmeli­ss)

Till servering:

flingsalt svartpeppa­r kallpressa­d rybsolja

Frys fisken före tillagning om du använder en rovfisk, såsom abborre eller gädda.

Skär fisken i cirka 1 cm stora kuber.

Strimla löken och hacka chilin smått.

Blanda juice, salt, socker, lök, chili och örter i en skål. Blanda i fisken. Låt fisken möras i kylskåpet i minst en timme.

Smaka av med flingsalt och svartpeppa­r. Ringla över olja före servering.

Marthas energishot

cirka 6 shottar

100 g grönkål ½ dl havtorn ½ dl havtornsju­ice 1 cm färsk ingefära en liten bit färsk gurkmeja 1 banan några isbitar

Skölj grönkålen och riv loss bladen från stammen. Förväll kålen cirka 1 minut och kyl sedan ner i en skål med iskallt vatten.

Skala ingefära och gurkmeja. (OBS: gurkmeja färgar av allt den kommer i kontakt med så använd handskar och redskap som är lätta att diska. Gurkmeja i pulverform kan också användas). Riv ner ingefära och gurkmeja i ett kärl med höga kanter.

Tillsätt grönkålen och resten av ingrediens­erna och mixa slätt.

Gino med havtorn

4–6 portioner

2 bananer 2 päron 2 kiwi 1 äpple 1 dl havtorn 2 msk havtornsju­ice 100 g vitchoklad

Till servering:

vaniljglas­s flagad mandel frysta havtorn

Skala banan och kiwi. Skär frukterna i lagom stora bitar och häll över i en skål. Tillsätt havtorn och havtornsju­ice och rör om.

Portionera ut fruktbitar­na i små ugnsformar. Riv vitchoklad­en och strö över frukten.

Grädda i 225 grader i cirka 10–15 minuter eller tills chokladen fått lite färg. Låt svalna och servera med glass, rostad flagad mandel och frysta havtorn.

 ??  ?? Marthas energishot med grönkål, havtorn, ingefära och gurkmeja ska helst avnjutas direkt, annars finns det risk för missfärgni­ng.
Marthas energishot med grönkål, havtorn, ingefära och gurkmeja ska helst avnjutas direkt, annars finns det risk för missfärgni­ng.
 ??  ?? Gino med havtorn är en efterrätt med fina kontraster. Syrlig havtorn möter söt vitchoklad och varm frukt möter kall vaniljglas­s.
Gino med havtorn är en efterrätt med fina kontraster. Syrlig havtorn möter söt vitchoklad och varm frukt möter kall vaniljglas­s.
 ??  ?? Höstsallad­en är en delikatess där rostad blomkål, grönkålsch­ips, granatäppl­e, blåmögelos­t och hasselnött­er toppas med en vinägrett på havtorn.
Höstsallad­en är en delikatess där rostad blomkål, grönkålsch­ips, granatäppl­e, blåmögelos­t och hasselnött­er toppas med en vinägrett på havtorn.
 ??  ?? Ceviche med havtorn och abborre passar bra att serveras på knapriga brödskivor.
Ceviche med havtorn och abborre passar bra att serveras på knapriga brödskivor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grönkålsso­ppan toppas med grönkålsch­ips.
Grönkålsso­ppan toppas med grönkålsch­ips.
 ??  ?? Salta stänger bakade på smördeg är goda till en soppa.
Salta stänger bakade på smördeg är goda till en soppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland