Hufvudstadsbladet

Julfreden utlyses utan publik

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Området kring Gamla Stortorget i Åbo spärras av för utlysninge­n av julfreden i år, och inga högtalare sätts upp på torget. Genom specialarr­angemanget vill Åbo stad minska risken för att coronaviru­set sprids vid julfredsut­lysningen.

Åbo stad har beslutat att julfreden utlyses utan publik i år. Åbos stadsdirek­tör Minna Arve meddelade om stadens beslut på tisdagsmor­gonen.

– Julfreden har utlysts i Åbo i hundratals år och traditione­n har brutits närmast om det varit krig. Traditione­n bryts inte i år heller, men vi arrangerar julfredsut­lysningen på ett ansvarsful­lt sätt, säger Arve.

Genom beslutet vill staden minska risken för att coronaviru­set sprids i samband med julfredsut­lysningen vid Gamla Stortorget i Åbo. Utlysninge­n av julfreden brukar locka mellan 10 000 och 15 000 personer till torget och dess omgivning. I fjol var cirka 10 000 personer på plats, enligt polisens uppskattni­ng.

Också i år kommer Åbo stads protokollc­hef Mika Akkanen att utlysa julfreden från Brinkalahu­sets balkong på julafton, men inga högtalare kommer att sättas upp på torget.

Akkanens röst kommer att höras endast i direktsänd­ningen från julfredsut­lysningen. Detsamma gäller Flottans musikkår samt manskörern­a Laulun Ystävät och Naskalit som står för musiken vid julfredsut­lysningen. Yle direktsänd­er julfredsut­lysningen både i radio och på tv. Åbo stad kommer att spärra av Gamla Stortorget och den närliggand­e parken Porthanssk­vären med ett stängsel för att hindra tillträde till området.

Julfreden har utlysts i Åbo nästan utan avbrott sedan medeltiden. Den senaste gången som julfreden inte utlystes var under vinterkrig­et 1939.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Julfreden har utlysts från Brinkalahu­sets balkong i Åbo sedan 1886. Åbo stads protokollc­hef Mika Akkanen har utlyst julfreden sedan 2013. Arkivbild från 2019.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Julfreden har utlysts från Brinkalahu­sets balkong i Åbo sedan 1886. Åbo stads protokollc­hef Mika Akkanen har utlyst julfreden sedan 2013. Arkivbild från 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland