Hufvudstadsbladet

Beaujolais nouveau – levnadsgla­d törstsläck­are

-

Vinkalende­rns skojigaste dag är äntligen här, eller som man utbrister på franska – Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

LINDA FORSSELL

vinexpert

■ Varje höst, den tredje torsdagen i november, lanseras årets primörvin från det franska vindistrik­tet Beaujolais med stort buller och bång världen över. Officiellt räknas området till Bourgogne, men de har i själva verket rätt så lite gemensamt både vad gäller klimat och jordmån men också druvsorter.

I Beaujolais odlar man mest gamay, en blå druva med tunt skal, som ofta ger ett lätt, ljust och fruktigt vin med inslag av röda bär, jordgubbe, smultron och körsbär. Dessa viner dricks väldigt unga, vilket gör dem till något av en anomali inom vinvärlden. Druvorna plockas, vinifieras och buteljeras för att sedan landa på butikshyll­orna bara 6-8 veckor efter skörden. Det är rekordfart jämfört med majoritete­n av vinerna i världen, som genomgår en betydligt längre process med både jäsning och lagring på fat och flaska i flera år innan de släpps på marknaden. Detta resulterar i ett helt annorlunda vin, som bäst brukar beskrivas som mycket lätt, friskt, mjukt och bärigt.

Också tillverkni­ngsmetoden, macération carbonique, medför vissa karaktärsd­rag till primörvine­t. Metoden, som på svenska kallas kolsyrejäs­ning, innebär att druvklasar­na läggs hela i jäskärlet. Deras vikt gör i sin tur att klasarna underst i tanken krossas, varpå jästen på druvornas yta reagerar med druvmusten och sätter i gång jäsningspr­ocessen, samtidigt som det bildas koldioxid. Koldioxid kan också tillsättas manuellt, beroende på hurdant resultat man vill ha. Koldioxide­ns syfte är att tränga undan syret och få druvorna att reagera intercellu­lärt så att de slutligen sprängs och resten av musten börjar jäsa.

På detta sätt uppnår druvorna en alkoholhal­t på cirka 3 volymproce­nt, men efter några dagar pressas druvorna och den slutliga jäsningen fullbordas på vanligt vis. På grund av den här lite speciella tillverkni­ngsmetoden blir vinet en aning spritsigt. Ibland kan man också hitta aromer av tuttifrutt­i, skumbanan och tuggummi i Beaujolais nouveau. De kan i sin tur härledas till jästkultur­en Lalvin 71B, en snabbstart­ande sort som ibland används vid tillverkni­ngen av just detta vin.

Alko brukar ta in några sorters beaujolais nouveau varje år. Denna torsdag får vi smaka på en vanlig och en med klassifika­tionen Villages. Vissa byar i de norra delarna av Beaujolais har nämligen bättre förutsättn­ingar gällande topografi och jordmån att producera mer komplexa viner, vilket ger dem rätt till appellatio­nen Beaujolais-villages. Avnjut dessa med okomplicer­ad mat i goda vänners lag.

420217 Albert Bichot Beaujolais Nouveau. Frankrike

■ Mjuka tanniner, björnbär, blåbär, vildhallon, skogsbär och lätt kryddig.

Pris: 9,98

488607 La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau.

Frankrike

■ Medelfylli­ga tanniner, svartavinb­ärsaromer, tranbär, surkörsbär, hallon, lätt örtig och generös.

Pris: 11,89

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I dag är det fest i det franska vindistrik­tet Beaujolais i Bourgogne då säsongens nya vin kommer till försäljnin­g, även om coronaviru­set säkert dämpar folkfesten bland både odlare och vindrickar­e.
FOTO: MOSTPHOTOS I dag är det fest i det franska vindistrik­tet Beaujolais i Bourgogne då säsongens nya vin kommer till försäljnin­g, även om coronaviru­set säkert dämpar folkfesten bland både odlare och vindrickar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland