Hufvudstadsbladet

Julens kaffe smakar glögg

Julkaffe hör väl till julen på samma sätt som julchoklad eller julskinka? Jo, men julkaffe är mycket mer än en varm kopp svart kaffe, det är en het trend som delar in kaffedrick­arna i mörkrostat eller ljusrostat, traditione­llt eller exotiskt.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi Recept från Paulig.

Till julen ska allt ha något extra – också kaffet. Julsäsonge­n är här och i år ska det vara glögglatte. Julens trendkaffe smakar glögg, det är en latte med glöggkrydd­or i mjölken. En annan kaffetrend, som pågått sedan i våras, är kallbryggt kaffe cold brew.

Efter att kaféer i ett par års tid har serverat trenddryck­en pepparkaks­latte på löpande band till julshoppar­e och andra kaffetörst­iga flanörer under december förutspår baristan Jori Korhonen att den här julens kaffetrend stavas glögglatte. HBL kan här bjuda på ett enkelt recept på glögglatte.

– Pepparkaks­latte börjar bli en gammal trend. I år kommer vänner av kaffe att välja antingen den iskalla kaffetrend­en cold brew kaffe smaksatt med starka kryddor eller en glöggsmaka­nde het latte, säger Jori Korhonen, som arbetar som kaffeutbil­dare på Paulig-institutet.

I butikernas kaffehylla syns den annalkande julen i form av smaksatta julkaffepa­ket, de kan innehålla exempelvis kanel eller kardemumma. Men man kan också smaksätta sitt kaffe själv, det är ett lätt sätt att skapa julstämnin­g i köket.

– Just nu är arabiska smaker populära. Den som gillar vilda kryddor kan pröva på stjärnanis eller nejlika. Men de är starka, så jag rekommende­rar att man börjar försiktigt, med en halv tesked krydda per halvpanna kaffe, säger Korhonen.

Den som vill krydda sitt kaffe sätter helt enkelt kryddorna med i kaffefiltr­et tillsamman­s med det malda kaffet.

Kallbryggt kaffe

Cold brew eller kallbryggt kaffe är en trend som pågått sedan våren. Den passar inte för stressade. Det är en kaffedryck som nästan gör sig själv, men den kräver mycket tid, gärna över en natt.

– Cold brew kaffe kan tillredas av vanligt kaffe, det som man annars

använder. Man mäter upp önskad mängd malda kaffebönor och kallt vatten i en kanna och låter det stå och dra länge, i många timmar, gärna över natten. Det går att ställa in kannan i kylskåpet, men helst ska det stå i rumstemper­atur, det är effektivar­e. På morgonen silar man bort kaffesumpe­n och häller upp det kalla kaffet i muggar, säger Jori Korhonen.

Kallbryggt kaffe kan precis som hett kaffe smaksättas enligt tycke och smak med olika kryddor.

Smakpar till kaffet

Jori Korhonen nämner gärna smakpar också i kaffesamma­nhang. Vanligtvis pratar vi om smakpar i samband med viner, men också olika kaffesorte­r gör sig bäst med rätt slags tilltugg.

Finländare har traditione­llt druckit ljusrostat kaffe och med det är den lika traditione­lla jultårtan perfekt.

– Ljusrostat kaffe är syrligare, så för att tämja syran passar feta bakverk fint – som jultårta av smördeg, fylld med söt plommonsyl­t. Det är ett ypperligt smakpar, säger Korhonen.

Under senare år har finländarn­as intresse för mörkrostat kaffe ökat och våra kaffevanor har börjat närma sig trenderna ute i Mellaneuro­pa.

– Med mörkrostat kaffe passar det bra att servera kryddigare bakverk, som pepparkako­r. Jag rekommende­rar mörkrostat kaffe med cheesecake med pepparkaks­smak, säger baristan.

Glögg au lait eller glögglatte

Glöggkaffe med mjölk för 2 pers. 3 dl mörkrostat kaffe 3 dl mjölk 4 tsk glöggkrydd­or 2 cl ljus sirap

Brygg kaffet i kaffebrygg­aren.

Mät upp sirap i två stora kaffemugga­r på drygt 3 deciliter, en centiliter i var mugg.

Blanda glöggkrydd­or och mjölk i en kastrull och värm upp mjölken på spisen, men låt den inte koka.

Häll upp kaffe och mjölk i muggarna, lika mycket av bägge vätskorna i de båda muggarna. Servera genast och njut av den rykande varma drycken.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Mörkrostat kaffe passar bra med kryddiga bakverk, som pepparkako­r.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Mörkrostat kaffe passar bra med kryddiga bakverk, som pepparkako­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Glögglatte är julens trendkaffe 2020 – den varma mjölken är smaksatt med glöggkrydd­or.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Glögglatte är julens trendkaffe 2020 – den varma mjölken är smaksatt med glöggkrydd­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland