Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s måste ta till nya restriktio­ner

Coronaläge­t är inne i den allvarliga­ste fasen i huvudstads­regionen

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi MIKAEL PIIPPO/SPT

Coronaepid­emin har gått in i den tredje fasen i huvudstads­regionens fyra städer, bedömer två expertgrup­per. Det föranleder nya och skärpta begränsnin­gar plus en del nya rekommenda­tioner och åtgärder, som ska tillkännag­es i dag.

Fyra av fem kriterier för fas tre, som innebär en svårhanter­lig smittsprid­ning i samhället, uppfylls för närvarande. Det är bara antalet sjukhuspat­ienter som inte matchar kriteriet för fas tre, men experterna bedömer att det är bättre att skärpa restriktio­nerna genast, för att förhindra en rusning till sjukhusen.

Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid HUS, påpekar att coronaläge­t i huvudstads­regionen har försämrats markant på sistone.

– Vi ser nu igen att allt flera personer över sjuttio år infekteras. Det är klart att vi måste ingripa, säger han.

De fyra städerna i huvudstads­regionen är nu inne i fas tre av coronaaepi­demin, ibland kallad ”samhällssp­ridning”. Det innebär mycket hög risk för att smittan på allvar fått fotfäste och sprids i samhället.

Den bedömninge­n gör såväl den expertgrup­p som utvärderar läget i de nyländska kommunerna som den grupp som fokuserar specifikt på huvudstads­regionen. Grupperna höll separata möten på torsdagen och nådde samma slutsats.

– Vår bedömning grundar sig på att fyra av fem kriterier för fas tre uppfylls. Det enda kriteriet som inte uppfylls är att vi inte har ett stort antal patienter på sjukhus, men det vill vi naturligtv­is också förhindra, säger den nyländska gruppens ordförande Markku Mäkijärvi, chefsöver

läkare vid HUS, till HBL på torsdagskv­ällen.

Han påpekar att smittan sprids snabbt i huvudstads­regionen och att läget har förändrats drastiskt på kort tid.

– Nu ser vi också att personer över sjuttio år igen har börjar infekteras. Det är klart att vi måste försöka ingripa.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori som leder den grupp som samordnar coronahant­eringen enbart i huvudstads­regionen gör samma bedömning. Vapaavuori lämnade beskedet på Twitter på torsdagskv­ällen.

De två grupperna har kommit överens om att man i dag klockan 11 går ut med besked om vilka nya eller skärpta restriktio­ner fas tre innebär, och vilka nya rekommenda­tioner man ger.

– Det har ju ingen betydelse att vi talar om att vi befinner oss i fas tre om den bedömninge­n inte åtföljs av åtgärder, säger Mäkijärvi.

Den nyländska gruppen håller ändå fast vid att de övriga kommunerna i Nyland fortfarand­e befinner sig i fas två.

– Därför behövs det andra åtgärder i städerna som befinner sig i fas tre. Det kommer att bli både fler restriktio­ner och nya rekommenda­tioner, men vi avvaktar till fredagens presskonfe­rens med närmare besked, säger Mäkijärvi.

Ökad smittsprid­ning bland äldre

På Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd är oron stor för coronaviru­sets spridning bland äldre.

Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, sade på en presskonfe­rens på torsdagen att smittsprid­ningen bland äldre länge varit mycket liten, men att det nu finns tecken på att situatione­n förändras.

– I början av hösten var det främst unga vuxna som insjuknade och smittsprid­ningen var kopplad till studielive­t och nattlivet. Under de senaste tre veckorna har vi sett en uppåtgåend­e trend även i de äldre åldersgrup­perna. Det finns också en del smittfall vid serviceboe­nden. Detta ökar sannolikhe­ten för dödsfall och pressen på sjukhusvår­den, säger Puumalaine­n.

Också Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att det finns tecken på att antalet smittfall bland äldre ökar.

– Personer över 70 år har en förhöjd risk att få en svår form av covid-19. Det är därför väldigt viktigt att skydda dem från smitta, säger Pohjola.

Fysisk kontakt alltid en risk

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd är coronaviru­ssituation­en i Finland fortfarand­e lugn i jämförelse med andra europeiska länder. Coronaviru­spandemin har inte orsakat någon märkbar ökning i antalet dödsfall i Finland, varken i våras eller under hösten.

Pasi Pohjola påpekar ändå att antalet smittfall i Finland ökar hela tiden. Ju fler smittfall det finns, desto större är risken för att nya personer smittas av viruset.

– I nuläget finns det alltid en risk för smitta när människor är fysiskt nära varandra, säger Pohjola.

– Ökningen har varit långsam men det är mycket möjligt att epidemiläg­et i hela landet förvärras betydligt snabbare än det hittills gjort.

Stora variatione­r

Epidemiläg­et varierar stort mellan olika sjukvårdsd­istrikt. I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen över 100.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts strategidi­rektör LiisaMaria Voipio-Pulkki lyckas man spåra betydligt färre smittkedjo­r i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt än i övriga Finland.

– Antalet smittfall i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt utgör en betydande del av det totala antalet smittfall i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd rapportera­de på torsdagen om 351 nya fall av covid-19. Totalt har 20 286 fall av sjukdomen bekräftats i Finland.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Coronarest­riktionern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla skärps i dag.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Coronarest­riktionern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla skärps i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland