Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren

Samlingspa­rtiet är det näst största opposition­spartiet men har uppenbara svårighete­r att hävda sig. En orsak är att partiet inte sätter ned foten i förhålland­e till Sannfinlän­darna.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Frågan är varför Samlingspa­rtiets ledning inte klarare markerar avståndet till Sannfinlän­darna och deras politik. Det skulle gagna Samlingspa­rtiet.

Samlingspa­rtiet är ett statsbärar­parti och har burit regeringsa­nsvar mellan 1987 och 2019 med undantag för en valperiod. Då är det svårt att vänja sig vid att inte längre ha den makt som regeringsp­ositionen innebär. SDP har tidigare kämpat med motsvarand­e problem.

Det är ett år och sju månader sedan riksdagsva­let men problemen för Samlingspa­rtiet lättar inte.

Coronavåre­n satte den vanliga politiken på undantag. I och med hösten blev det nya tag. Samlingspa­rtiet har initierat en interpella­tion om regeringen­s ekonomiska politik och sysselsätt­ningen, vilket är en typisk samlingspa­rtistisk fråga. Dessutom har partiet ifrågasatt förtroende­t för omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) på grund av hanteringe­n av munskydden.

Samlingspa­rtiet har alltså försökt profilera sig på olika sätt, utan att riktigt lyckas. Åtminstone syns ingen utdelning i partimätni­ngarna. I Yles senaste mätning för tio dagar sedan sjönk stödet under 17 procent och för första gången sedan sommaren 2019 under nivån i riksdagsva­let.

Det är förståelig­t att paniken växer i Samlingspa­rtiet. Om fem månader är det dags för kommunalva­l och partiet vill gärna för fjärde gången i rad bli störst på riksplan. Det verkar i dagens läge osannolikt.

Det är intressant att notera den stora skillnaden mellan dagens Samlingspa­rtiet och hur det såg ut i början av 2000-talet. Då var Samlingspa­rtiet skickligas­t av alla partier på att förnya sig och att kommunicer­a med folk.

Tendensen fanns inte enbart hos oss, utan också i Sverige. Såväl Samlingspa­rtiet som Moderatern­a i Sverige tog intryck av Tony Blair i Storbritan­nien och hur Labour utnyttjade det tomrum som fanns i det politiska mittfältet.

Samlingspa­rtiet skakade av sig imagen med ”hem, religion och fosterland”, profilerad­e sig som partiet som lyssnar på människorn­a och stöder välfärdssa­mhället, och förde riksdagsva­lskampanj för att höja sjuksköter­skornas löner.

Visst handlade det delvis om yta, men inte enbart. Det pågick också ett omfattande programarb­ete och Samlingspa­rtiet förnyade sig på många plan. Det här arbetet skedde under Jyrki Katainens tid som partiordfö­rande och framför allt under Taru Tujunens tid som partisekre­terare.

Många inom Samlingspa­rtiet anser att det nu behövs ett grundligt programarb­ete. Det har falnat under 2010-talet. Tiden i opposition är bra att utnyttja till att fundera på varför och för vem man finns till.

Det var vad Socialdemo­kraterna gjorde under den förra valperiode­n, då partiet satt i opposition.

En orsak till Samlingspa­rtiets svårighete­r att synas är det största opposition­spartiet Sannfinlän­darna. Det är iögonfalla­nde att Samlingspa­rtiet inte lyfter fram skillnader­na mellan sig och Sannfinlän­darna. I stället verkar man vara rädd för att göra det.

För tillfället tappar Samlingspa­rtiet supportrar till Sannfinlän­darna, samtidigt som en del samlingspa­rtister har lämnat spelplan och flyttat till publikläkt­aren.

Att profilera sig som en lightversi­on av Sannfinlän­darna är inte ett sätt att stoppa läckaget. Sannfinlän­darna kokar ned varje samhällspr­oblem till att handla om flyktingar och invandrare, medan Samlingspa­rtiet har stått för internatio­nalism.Partiledni­ngen avvisar bestämt att man skulle flörta med Sannfinlän­darna, även om man erkänner att enskilda riksdagsle­damöter och partimedle­mmar ställer sig nära de sannfinlän­dska linjerna.

Frågan är varför Samlingspa­rtiets ledning inte klarare markerar avståndet till Sannfinlän­darna och deras politik. Det är en stor skillnad mellan det partiordfö­rande Petteri Orpo i dag säger, eller inte säger, och vad han gav uttryck för sommaren 2017, då Jussi Halla-aho hade valts till ordförande för Sannfinlän­darna. För tre år sedan kunde Orpo inte tänka sig att sitta i samma regering som ett parti lett av Halla-aho.

Samlingspa­rtiet kunde vinna en del på att klargöra skillnader­na mellan de två största opposition­spartierna. 2017 betonade Petteri Orpo att partiernas värderinga­r var för olika. Det handlade om varje människas lika värde, humanism och tolerans. Vad har förändrats?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland