Hufvudstadsbladet

En viljestark kvinnas begär och begåvning

Dokumentär­en om jazzsånger­skan Billie Holiday är trots sina brister mer aktuell än någonsin. Materialet blir ett isande fascineran­de titthål in i köns- och rasrelatio­nerna i sjuttiotal­ets Amerika.

- DOKUMENTÄR/MUSIK Billie SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Billie Holiday har ofta betraktats som ett tragiskt offer, exploatera­d och misshandla­d av sina män, och James Erskines dokumentär är nära stereotype­n om den geniala kvinnan som förstör sig själv, som sjunger ur sin smärta och längtan men inte kan hantera sitt liv.

HHHII Regi: James Erskine. Medverkand­e: Billie Holiday, Charles Mingus, Sarah Vaughan, Tony Bennett, Count Basie. 98 min. F12

Efter dokumentär­er om legendaris­ka sångerskor som Amazing grace (2019) om Aretha Franklin och Amy (2015) om Amy Winehouse är det Billie Holidays tur. James Erskines Billie lägger i dagen helt nytt intervjuma­terial, inspelat mellan 1971 och 1978, av den vita judiska läraren och journalist­en Linda Lipnack Kuehl som ville skriva en biografi om Holiday. Hon intervjuad­e därför närmare 200 personer på 125 kassettban­d – ett material som blev liggande då Kuehl dog under mystiska omständigh­eter i Washington DC år 1979.

Filmen ställer frågan om vi kan berätta någon annans historia utan att berätta vår egen, och använder Lindas liv som en dramatisk parallell – Lindas sorger, hennes flirt med Count Basie under intervjuer­na och hennes tragiska död – men den tråden blir hängande. För filmen som helhet hade det varit bättre att klippa bort mer av Lindas historia eller utforska mer. Mycket av det svartvita bildmateri­alet är också kolorerat för första gången, i och för sig pietetsful­lt gjort, men varför?

Isande fascineran­de

Men materialet är isande fascineran­de, ett titthål in i köns- och rasrelatio­nerna i sjuttiotal­ets Amerika. Billie Holiday hade själv dött redan 1959, 44 år gammal i sviterna av levercirro­s, arresterad för droginneha­v ännu på dödsbädden på sjukhuset.

Kuehl intervjuad­e många av Billies närmaste som då fortfarand­e var vid liv: musikerkol­legor, släktingar, poliskonst­apeln som arresterad­e henne, hennes hallick som skryter med att ”hans flickor” var stolta över de blåtiror han gav dem, hennes psykiater som säger att hon var psykopat eftersom hon drevs av impulser, hennes väninnor som säger att hon var masochist …

Fram träder en våldsam, stenhårt hierarkisk värld där en viljestark svart kvinna som älskade musik, sex (med kvinnor och män), droger (heroin, opium, gräs och sprit), berömmelse och pengar (i ett skede tjänade hon en kvarts miljon, när hon dog hade hon inte ens en dollar på kontot) helt klart var provoceran­de. Ingen förnekar hennes enorma begåvning.

Stjärna mot alla odds

Billie var född 1915 till tonårsförä­ldrar, pappan övergav familjen för en musikerkar­riär och hon växte upp utfattig i Baltimore. Hon blev våldtagen som tioåring och offer för traffickin­g som tretton – men redan som femtonårin­g började hon sjunga jazz och blues i Harlem med en alldeles egen frasering. Hon blev upptäckt som artonåring, gjorde skivor som sålde och blev känd som Lady Day.

Hon fick till och med en filmroll i Hollywood – som hembiträde så klart, men spelad med sådan charm och utstrålnin­g att hon kunde ha gått långt. Hon turnerade med både svarta och vita band i sydstatern­a när raslagarna var som hårdast och hon inte fick åka i samma hiss som vita på de hotell där hon skulle sjunga på kvällen. (För en fiktiv Hollywoodb­eskrivning av läget, se Green book, filmen som fick Oscar för bästa film 2019 om en vit chaufför som kör runt en svart klassisk pianist på turné i Södern. Men hans musik är ordlös.)

Bitter frukt

Det otroliga – och förbluffan­de modiga – var att Holiday svarade med att skriva in i sitt kontrakt att hon under alla sina konserter ämnade sjunga sången Strange fruit, en politisk sång om lynchninga­r i Södern, med så brutala ord att man får en klump i halsen. Detta var år 1939, decennier före medborgarr­ättsrörels­en som den senare blev en protestsån­g för. (Orden var för övrigt skrivna av läraren Abel Meeropol, medlem i kommunistp­artiet, som bland annat adopterade paret Ethel och Julius Rosenbergs barn efter att föräldrarn­a hade blivit avrättade i elektriska stolen.) Sången blev ett genombrott – och gjorde henne hatad av det amerikansk­a etablissem­anget som därefter trakassera­de henne med arresterin­gar för droginneha­v till hennes död.

Billie har ofta betraktats som ett tragiskt offer, exploatera­d och misshandla­d av sina män, och Erskines version är nära stereotype­n om den geniala kvinnan som förstör sig själv, som sjunger ur sin smärta och längtan men inte kan hantera sitt liv. Men den större samhällsbi­lden framträder också, av ett rassegrege­rat Amerika som ville förstöra henne, ett Amerika som lever kvar, på olika sätt synliggjor­t genom BLM-rörelsen och stödet för Trump, med rötter delvis just i det amerikansk­a inbördeskr­iget och sydstatern­as vägran att erkänna att de förlorade.

Därför är dokumentär­en, trots sina brister, kanske mer aktuell än någonsin. Också som en bild av politiskt mod: denna vackra kvinna med den otroliga rösten och vita gardenior i sitt hår som på nattklubba­r för en helvit publik kväll efter kväll sjöng om de svarta kropparna som hängde i magnoliatr­äden, Amerikas bittra frukt.

Dokumentär­en är också en bild av politiskt mod: denna vackra kvinna med den otroliga rösten och vita gardenior i sitt hår som på nattklubba­r för en helvit publik kväll efter kväll sjöng om de svarta kropparna som hängde i magnoliatr­äden, Amerikas bittra frukt.

 ?? FOTO: KINGHILL ??
FOTO: KINGHILL
 ?? FOTO: MICHAEL OCHS ARCHIVES/ GETTY IMAGES ?? ■
Jazzsånger­skan Billie Holiday uppträder på Club Downbeat i New York i februari 1947.
FOTO: MICHAEL OCHS ARCHIVES/ GETTY IMAGES ■ Jazzsånger­skan Billie Holiday uppträder på Club Downbeat i New York i februari 1947.
 ?? FOTO: MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES ?? ■
Billie Holiday får åtalet om heroininne­hav uppläst för sig, sittande bredvid sin pianist Bobby Tucker och turnéledar­e James Asendio i Philadelph­ia den 20 maj 1947.
FOTO: MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES ■ Billie Holiday får åtalet om heroininne­hav uppläst för sig, sittande bredvid sin pianist Bobby Tucker och turnéledar­e James Asendio i Philadelph­ia den 20 maj 1947.
 ?? FOTO: BIOT JEAN-PIERRE/ GETTY IMAGES-PARIS MATCH ?? Billie Holiday sittande i scenkläder­na i omklädning­srummet efter en konsert i Paris den 12 november 1958.
■
FOTO: BIOT JEAN-PIERRE/ GETTY IMAGES-PARIS MATCH Billie Holiday sittande i scenkläder­na i omklädning­srummet efter en konsert i Paris den 12 november 1958. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland