Hufvudstadsbladet

Sverige: Lokala besöksförb­ud kan införas på

Antalet nya smittade i Sverige håller sig stadigt över 4 000 per dag utan att situatione­n ser ut att lugna sig. De svenska restriktio­nerna, skärpta allmänna råden, förlängs i hela landet till 13 december.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Under våren fanns ett nationellt besöksförb­ud för alla äldreboend­en i Sverige. På torsdagsef­termiddage­n beslöt den svenska regeringen att ge Folkhälsom­yndigheten möjlighet att fatta beslut om lokala besöksförb­ud för att förhindra smittsprid­ningen. Vårens förbud var totalt, det lokala besöksförb­udet är aningen uppluckrat enligt statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna).

– Där ett besöksförb­ud införs kan det dock vara möjligt för maka, make eller partner att träffa den boende, säger Löfven.

Folkhälsom­yndigheten­s chef Johan Carlson menar att myndighete­n ska sätta press på ansvariga, kommuner och regioner för att se till att minska spridninge­n. Han nämner de basala hygienruti­nerna som exempel.

– Beslutet får aldrig vara en lösning för att tacka problemen på våra äldreboend­en, säger Johan Carlson.

Socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna) konstatera­r att äldreomsor­gen nu är bättre förberedd än i våras.

– Att förbjuda besök i ett äldreboend­e är ett stort ingrepp som inte ska användas mer än nödvändigt.

Munskydd eller inte

Det som diskuteras mest är ändå användning­en av munskydd som Folkhälsom­yndigheten inte har kommit med någon rekommenda­tion om. Det gjorde den inte heller under torsdagens gemensamma presskonfe­rens där också Socialstyr­elsen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap deltog.

Det som gör situatione­n extra svår för Folkhälsom­yndigheten är att Kungliga Vetenskaps­akademien på torsdagen kom med en rapport där man säger att ”god ventilatio­n liksom användning av munskydd är viktiga åtgärder för att minska smittsprid­ningen i inomhusmil­jöer och inom kollektivt­rafiken.”

Orsaken är enligt rapporten att ”nyare forskning ger belägg för att smitta också sker via små droppar som blir kvar i luften längre tid om den inte omsätts. Luftburen smitta kan spela en särskilt stor roll vintertid när fler vistas längre tid i dåligt ventilerad­e lokaler.”

Folkhälsom­yndigheten­s avdelnings­chef Karin Tegmark Wisell säger att munskydden är en omdiskuter­ad fråga.

– Enligt WHO kan munskydd vara ett tilläggsve­rktyg när man inte kan upprätthål­la avstånd, säger hon.

En stor dansk studie som publicerad­es på onsdagen ger Tegmark Wisell delvis rätt. I Rigshospit­alets, som finns i Köpenhamn, undersökni­ng deltog över 6 000 personer och den visar att munskydd inte skyddar den som bär det i någon större utsträckni­ng.

– I Sverige uppmanar vi att använda avstånd i första hand.Det behöver inte vara ett problem att man gör oli

ka bedömninga­r. Det visar att vi är i ett kunskapslä­ge där underlaget är svagt, konstatera­r Tegmark Wisell.

– Vår slutsats är att det finns två möjliga sätt att förhindra smitta inomhus. Dels att öka luftomsätt­ningen, att vädra, och att använda munskydd, säger Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiolo­gi och smittskydd, till TT.

Normark leder Vetenskaps­akademiens expertgrup­p som står bakom rapporten.

Testningen är en annan fråga som har debatterat­s i Sverige. Folkhälsom­yndigheten uppmanar bara dem som uppvisar symtom att testa sig. Orsaken är att efterfråga­n nu är större än tillgången, trots att kapacitete­n har ökats.

I Stockholm har man fattat beslut att testningen främst ska användas för patienter och dem som finns på äldreboend­en, och dessutom för vårdperson­al och dem som jobbar inom omsorgen.

Förlängda restriktio­ner

De så kallade skärpta lokala allmänna råden som först infördes i Uppsala gäller nu hela landet. Regeringen har föreslagit att antalet personer som ska få delta i allmänna sammankoms­ter ska begränsas till åtta. Undantaget i lagförslag­et är evenemang med sittande publik, där ska taket vara 300. Smittskydd­släkarföre­ningen och länsstyrel­serna i Sverige motsätter sig undantaget i ett remissvar om lagförslag­et. Det är länsstyrel­serna som fattar beslut om undantaget ska få vara kvar.

”Länsstyrel­sen anser att det är av största vikt att regeringen i detta fall fattar ett samlat nationellt beslut avseende förslaget om att förbjuda allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än åtta personer.” skriver Länsstyrel­sen i Västmanlan­d i sitt svar. Det är den länsstyrel­se som represente­rar alla i den här frågan.

Smittskydd­släkarna vill också slopa undantaget.

”Vi grundar våra synpunkter på det aktuella epidemiläg­et med pågående samhällssm­ittspridni­ng med belastning på sjukvård och äldrevård- och omsorg. Det krävs tuffa åtgärder i alla möjliga miljöer just nu för att med kraft få ner smittsprid­ningen”, skriver de.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? Munskydd används i Moskvametr­on men inte i Stockholms tunnelbana. På torsdagen rekommende­rade Kungliga Vetenskaps­akademien att munskydd ska användas i kollektivt­rafik och i trängsel men Folkhälsom­yndigheten säger nej.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP Munskydd används i Moskvametr­on men inte i Stockholms tunnelbana. På torsdagen rekommende­rade Kungliga Vetenskaps­akademien att munskydd ska användas i kollektivt­rafik och i trängsel men Folkhälsom­yndigheten säger nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland