Hufvudstadsbladet

Poliser misstänkta för lögn under Aarniorätt­egång

Två poliser är misstänkta för grov osann utsaga inför domstol när de vittnat i rättegånge­n där deras chef, Jari Aarnio, stått åtalad.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

De två polismänne­n har varit underställ­da Jari Aarnio, den tidigare chefen för Helsingfor­s narkotikap­olis. Enligt Åklagarmyn­digheten är de misstänkta för att under narkotikar­ättegången mot Aarnio ha gjort sig skyldiga till grov osann utsaga inför domstol. Det här ska ha skett båda i tingsrätte­n och i hovrätten.

Aarnio dömdes till tio års fängelse bland annat för grova narkotikab­rott. De två poliserna var inkallade som vittnen.

Åklagarna i fallet bad efter hovrättsbe­handlingen om en utredning med målet att undersöka om polismänne­n hade agerat olagligt då de vittnade.

Det är straffbart att som vittne eller sakkunnig lämna en osann uppgift eller förtiga omständigh­eter som hör till saken som behandlas. Staffet för grov osann utsaga inför domstol är fängelse i minst fyra månader och högst sex år.

I ett pressmedde­lande skriver Åklagarmyn­digheten att åklagarna till hovrättsbe­handlingen tog fram nya bevis, bland annat om passerkont­rollen i byggnaden i Östa Böle där narkotikap­olisen verkar.

De här bevisen visade enligt hovrätten att Jari Aarnios beskrivnin­g av skeendena inte stämde – och att det som polismänne­n sagt i rätten står i strid med bevisen. Det handlar bland annat om användning av informatio­nskällor och tidpunkten för narkotikaf­örsändelse­r. Haschet i det omtalade fallet smugglades in i landet i tunnor.

De misstänkta poliserna bestrider att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott. Enligt Åklagarmyn­digheten är förundersö­kningsmate­rialet mycket omfattande, hela 4 000 sidor. Vittnen har hörts och utsagor i rätten har littererat­s.

 ?? ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ?? Jari Aarnio, den tidigare chefen för narkotikar­oteln i Helsingfor­s, har fått stränga fängelsest­raff. Processen fortsätter för två tidigare anställdas del då de misstänks ha farit fram med osanning under rättegånge­n.
ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU Jari Aarnio, den tidigare chefen för narkotikar­oteln i Helsingfor­s, har fått stränga fängelsest­raff. Processen fortsätter för två tidigare anställdas del då de misstänks ha farit fram med osanning under rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland