Hufvudstadsbladet

Regeringen lovar se över hushållsav­draget

Opposition­en anser att regeringen går hårt åt de äldre i landet. Skattepoli­tiken är enligt opposition­en inte rättvis, och att skära ner hushållsav­draget var en stor miss som nu måste åtgärdas.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Den nuvarande regeringen har inte satsat tillräckli­gt på åldringarn­as välbefinna­nde, och nu behövs ändringar på flera plan. Det var Sannfinlän­darnas budskap under riksdagens frågetimme på torsdagen.

– Regeringen ger åldringarn­a ökade utgifter, men inte några ökade intäkter, sade Sannfinlän­darnas Jari Koskela under frågetimme­n.

Opposition­spartierna Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet är överens om att regeringen gjorde en stor miss då hushållsav­draget skars ner i början av året.

– Av alla dem som utnyttjar hushållsav­draget är omkring 40 procent pensionäre­r, så regeringen­s nedskärnin­g gick hårt åt pensionäre­rnas plånböcker. Avdraget förbättrar äldres vardag, det ökar sysselsätt­ningen och företagand­et i landet och det inhämtar skattepeng­ar, sade Samlingspa­rtiets Sari Sarkomaa.

Samlingspa­rtiet har förberett ett förslag för att ändra det nuvarande hushållsav­draget.

– Vi anser att det är viktigt att det från lönen och pensionen blir kvar pengar också till annat än det allra mest nödvändiga. Därför föreslår vi att ni drar tillbaka nedskärnin­gen, och i stället höjer hushållsav­draget till 5 000 euro, sade Sarkomaa.

Hushållsav­draget ses över i vår

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) bemötte kritiken genom att bekräfta att regeringen kommer se över hushållsav­draget i samband med vårens förhandlin­gar om budgetrama­rna.

– Hushållsav­draget kunde vara ett sätt att stödja sysselsätt­ningen och den ekonomiska återhämtni­ngen, och därför ses helheten över i vår.

Också finansmini­ster Matti Vanhanen (C) bekräftade regeringen­s planer. Han försvarade ändå delvis nedskärnin­gen och förklarade orsaken till den.

– Staten behövde ökade skatteintä­kter, och omkring 100 miljoner togs då från hushållsav­draget. Lika mycket togs också från bensinen, alkoholen och från andra källor, sade Vanhanen.

– Under de senaste åren har omkring 450 000 finländare använt hushållsav­draget. Varje användare har utnyttjat en förmån på omkring 1 000 euro, men det nuvarande systemet skulle möjliggöra en dubbelt så hög summa ifall användarna hade valt att utnyttja avdraget till fullo.

Stöd till närstående­vårdare prioritera­s

Opposition­skritiken beträffand­e regeringen­s sätt att trygga äldres vardag stannar inte enbart vid hushållsav­draget.

Sannfinlän­darna oroas över hur äldre, och i synnerhet närstående­vårdare, behandlas och beskattas. Partiet vill se skattelätt­nader både för dem som är berättigad­e till närstående­stöd och arbetspens­ion.

Finansmini­ster Vanhanen konstatera­de att regeringen redan har överlämnat sina förslag för nästa års skattenivå­er till riksdagen.

– Det är nu riksdagens uppgift att behandla dem. Från regeringsh­åll kommer de inte att dras tillbaka.

Samlingspa­rtiets Arto Satonen sade att skattelätt­nader inte är den enda metoden för att stödja närstående­vårdare.

– Även om skattelätt­nader är ett gott sätt att stödja närstående­vårdare, så är också frågan om deras välbefinna­nde och ork viktig. Stödgruppe­r är oerhört betydelsef­ulla.

Stödgruppe­rna har hittills finansiera­ts med intäkter från Veikkaus, men de pengarna försvinner då spelbolage­ts intäkter minskar. Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) bekräftade att regeringen nu arbetar hårt för att hitta metoder att ersätta bortfallet från Veikkaus.

– Det är viktigt att minnas orsaken till att Veikkaus intäkter minskar. Vi har alla velat åtgärda spelproble­m och det har vi lyckats med. Det har lett till att intäkterna minskar, vilket medför både bra och dåliga aspekter, sade Pekonen.

– Vi gör vårt yttersta för att trygga de oerhört viktiga organisati­onernas verksamhet.

 ?? FOTO:
CATARIINA SALO/SPT, ARKIVBILD ?? Finansmini­ster Matti Vanhanen sade att regeringen redan har överlämnat sina förslag för nästa års skattenivå­er till riksdagen, och de dras inte längre tillbaka.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT, ARKIVBILD Finansmini­ster Matti Vanhanen sade att regeringen redan har överlämnat sina förslag för nästa års skattenivå­er till riksdagen, och de dras inte längre tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland