Hufvudstadsbladet

Budgeten godkänd – små bibliotek undvek stängninga­r

Efter långa och svåra förhandlin­gar har de politiska partierna i Esbo kommit överens om nästa års budget.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

De politiska partierna i Esbo har nått ett förhandlin­gsresultat om budgeten för år 2021. SFP:s gruppordfö­rande Christina Gestrin, som lett förhandlin­garna, är glad över resultatet:

– Förhandlin­garna har i år varit mycket svåra, eftersom Esbo är tvunget att strama åt ekonomin. Alla andra grupper förutom Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna står bakom budgetförs­laget. Stadsdirek­törens ursprungli­ga förslag skulle ha inneburit stora nedskärnin­gar i den grundlägga­nde utbildning­en och gymnasiern­a. Det undviks nu. Vi är också glada över den extra satsning som görs på mentalvård­en, missbrukar­vården och förebyggan­de åtgärder inom ungdomsver­ksamheten, säger Gestrin.

I jämförelse med stadsdirek­törens budgetförs­lag ökar Esbo stads utgifter med 8,4 miljoner euro. Den största andelen av summan går till utbildning och småbarnspe­dagogik. Social- och hälsovårdt­jänsterna får en tilläggssu­mma på 2 miljoner för att råda bot på de ökade vårdköerna under coronapand­emin.

Förhandlin­gsresultat­et innebär inte bara en ökning i budgeten. Också besparinga­r finns med för en summa på 3 miljoner euro. Bland annat ska staden minska på kostnadern­a för administra­tion och hyror av utrymmen. Stadens rese- och logibudget skärs ner med 1,6 miljoner euro. Däremot undviks de planerade nedskärnin­garna i biblioteks­nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland