Hufvudstadsbladet

Karleby viralt efter snuskig reklamtabb­e

En säl med texten ”Kokkola” men där bokstävern­a o ersatts med hjärtan och ordet spjälkats upp. Vad blir det på svenska? Programled­arna i svenska TV4:s Efter fem kunde inte hålla sig för skratt.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

På tisdagen lade Karleby stad upp två bilder på Instagram och Facebook. De föreställd­e sälar och pryddes av texten ”Karleby” respektive ”Kokkola”.

Inte särskilt anmärkning­svärt i sig, men testa att dela upp ordet i Kok och kola, och att därefter lägga in u-liknande hjärtan på bokstävern­a o:s plats. Det hade staden gjort – och Kuk-kula fick programled­aren Axel Pileby att vrida sig av skratt i TV4:s direktsänd­a program Efter fem.

– Och det blir värre, säger han i ett klipp medan han kippar efter andan.

Fram plockas en karta över Karleby – och det visar sig att kommunens gränser har en minst lika snuskig underton som sältexten.

– Det går inte att komma ifrån! utropar Pileby.

"Barnvänlig stad"

Men kan det verkligen bara vara en olycklig slump, eller är det ett medvetet pr-trick?

Staden tog ned bilden från sociala medier samma kväll som den lades upp, och Karleby stads marknadsfö­ringschef Päivi Korpisalo bedyrar att det hela var ett olyckligt misstag.

– På fredagen är det Barnkonven­tionens dag och Karleby har fått en utmärkelse för att vara en barnvänlig stad. I samband med den ville vi lansera våra nya maskotar, en säl och en mås.

Sälen kommer att dyka upp snart igen – med omskriven text – och måsen likaså.

Det är en helt finskspråk­ig grafisk designer som ligger bakom sälbilden.

– Vi vill nå fram till så många som möjligt med ett förståelig­t, enkelt budskap. Det blev inte som vi tänkt oss, men lite kul i alla fall. Och ett extra leende på läpparna gör bara gott i den dystra coronahöst­en, tror jag.

Intresset som såväl nationella som internatio­nella medier visat är välkommet, säger Päivi Korpisalo.

Karleby stad genomgår just nu samarbetsf­örhandling­ar som ska leda till att kommunen sparar 2,5 miljoner euro nästa år.

Gå vidare för vuxen publik

Det är även några som hört av sig till staden och bett om att få t-tröjor med Kuk-kulatryck.

– Vi såg att diskussion­en urartade i sociala medier så vi valde att blåsa av den. Den skulle ju vara riktad till barn. Men nu utforskar vi om det finns sätt att gå vidare med den för en F18-publik.

Och angående kartan säger Korpisalo:

– Det är klart vi känner till kommunens form. Vi har förut blandats ihop med andra städer på k: Kouvola, Kajana och så vidare.

– Men vi har den mest vitala bilden på kartan. Och vad är väl bättre än lite attraktion­skraft?

Det är klart vi känner till kommunens form. Vi har förut blandats ihop med andra städer på k ... Men vi har den mest vitala bilden på kartan. Och vad är väl bättre än lite attraktion­skraft?

Päivi Korpisalo

Karleby stads marknadsfö­ringschef kommentera­r kommunens gränser

 ?? FOTO: SKÄRMdump ?? Bilden som fått många att skratta gott finns inte längre på Karlebys webbsidor, men lever vidare i medier långt över kommungrän­sen.
FOTO: SKÄRMdump Bilden som fått många att skratta gott finns inte längre på Karlebys webbsidor, men lever vidare i medier långt över kommungrän­sen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland