Hufvudstadsbladet

Trump backar i Michigan

-

Varenda röst har räknats för hand, men inget tyder på att Joe Bidens seger i den viktiga sydstaten Georgia rubbas. President Donald Trumps kampanj lär kräva ännu en omräkning. I Michigan – där Biden har en ännu större ledning – lägger Trump ned försöket att stoppa myndighete­rna från att fastslå ett resultat.

I går skulle delstatsst­yret i Georgia presentera sin ”revision” av rösträknin­gen – den som lett till att över fem miljoner valsedlar kontroller­ats och räknats för hand.

Det mest uppseendev­äckande är att 2600 röster, som tidigare inte räknats, uppdagats i länet Floyd county. Att dessa missats beror på ett mänskligt fel när förhandsrö­sterna registrera­des, enligt uppgifter från Gabriel Sterling, som ansvarar för delstatens valsystem, till nyhetskana­len CNN.

Ytterligar­e omräkning?

Valsedlarn­a har nu räknats vilket ledde till att republikan­en Donald Trump knappade in med 778 röster på demokraten Joe Biden, som dessförinn­an hade ett övertag på nära 14 000 röster.

Ett stort antal av Georgias 159 län var färdiga med sin handräknin­g redan på onsdagen och rapportera­r inga eller mycket marginella avvikelser på en eller två röster, enligt medier. Den allmänna bedömninge­n är därför att slutresult­atet – att Joe Biden segrade – inte kommer att ändras. Resultatet ska säkerställ­as på fredag, enligt delstatsla­g.

– Hela poängen med revisionen är att bevisa att det (ursprungli­ga) resultatet var korrekt, påpekar Sterling.

Det lär dock inte hindra Trumpkampa­njen från att begära ytterligar­e en omräkning. Det är lagligt i Georgia när segermargi­nalen är lägre än en halv procentenh­et, och i nuläget skiljer inte mer än 0,3 procentenh­eter mellan Biden och Trump. Delstatsst­yret har redan skickat ut maskiner som snabbscann­ar valsedlar till alla län för detta syfte. Den omräkninge­n beräknas bli färdig någon gång i nästa vecka.

Stämningsa­nsökan dras tillbaka i Michigan

I Michigan lägger Trumplägre­t till synes ned de juridiska vapnen. En stämningsa­nsökan som lämnades in för en dryg vecka sedan, i syfte att hindra att ett valresulta­t fastställs, har dragits tillbaka.

Enligt presidente­ns personlige advokat Rudy Giuliani sker detta då man redan uppnått det man önskat: att resultatet i delstatens största län Wayne county, där storstaden Detroit ligger, inte fastställs ”för tidigt”, enligt ett uttalande som Reuters tagit del av.

Stämningsa­nsökan uppgavs bygga på vittnesmål från personer som sade sig ha bevittnat olika typer av oegentligh­eter vid flera vallokaler.

Två republikan­er i Wayne county vill dra tillbaka sina röster som gav grönt ljus till att resultatet ska säkerställ­as. De hävdar att de mobbats och pressats att gå med på att rösta igenom resultatet, samt att de fått löfte om en revision av rösträknin­gen som inte infriats, rapportera­r tvkanalen Fox News.

En talesperso­n för Michigans delstatsmi­nister säger till The New York Times att det inte finns några möjlighete­r att ta tillbaka sin röst.

Av de omräkninga­r som presidente­n begärt i flera delstater är det troligen i Michigan som han har minst chans att förändra utfallet. Joe Biden beräknas ha fått 50,6 procent av rösterna och Trump 47,8 procent.

Ännu en stämning

Statsvetar­e som TT talat med ger dock inte mycket för Trumpkampa­njens försök att ändra valresulta­tet. Omräkninga­r gör sällan att ett slutresult­at ändras med mer än något tiotal, eller hundratal röster. Joe Bidens segermargi­nal i Georgia, Pennsylvan­ia och Michigan är helt enkelt för stor. Och de stämningar Trumpkampa­njen driver i domstol med hänvisning till påstått valfusk har hittills saknat övertygand­e bevis. Men intensiva försök pågår. Tidigare i veckan avslog Pennsylvan­ias högsta domstol Trumpkampa­njens klagan på att deras valobserva­törer inte kommit tillräckli­gt nära rösträknin­gsprocesse­n. Men under natten till torsdagen lämnade kampanjen in en ny stämning, i vilken man helt enkelt kräver att den sittande presidente­n ska utses till segrare eller att det (republikan­ska) delstatsst­yret ska få utse Pennsylvan­ias elektorer, skriver webbtidnin­gen Politico. Den bedöms ha små möjlighete­r att gå igenom.

Pennsylvan­ias slutresult­at ska verifieras på måndag.

President Trump skriver själv på Twitter att det under torsdagen, amerikansk tid, kommer att presentera­s en "väldigt tydlig väg" till seger för hans del.

TINA MAGNERGÅRD BJERS, MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

 ?? FOTO: MIKE STEWART/TT-AP ?? Valsedlar i Cobb County i Georgia räknas om för hand.
FOTO: MIKE STEWART/TT-AP Valsedlar i Cobb County i Georgia räknas om för hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland