Hufvudstadsbladet

EU blåser på för vindkrafte­n till havs

Femdubblin­g till 2030. Och sen femdubblin­g igen till 2050. EU-kommission­en har stora förhoppnin­gar på vindkrafte­n till havs.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU:s egen klimatförä­ndringsgen­eral, förste exekutive viceordför­anden Frans Timmermans, är i vanlig ordning optimistis­k.

– Den här strategin ger ett vinna-vinna-läge för både miljön och ekonomin. Vi siktar högt – för det är både bråttom och har stor potential, säger Timmermans på en presskonfe­rens i Bryssel.

Samtidigt presentera­r han och energikomm­issionären Kadri Simson en strategi för hur vindkrafte­n till havs, och andra havsbasera­de energikäll­or, ska utvecklas under kommande år.

Fem gånger fem

Från en totalkapac­itet på 12 gigawatt i dag sätts målet till 60 gigawatt om tio år. Och därefter 300 gigawatt år 2050.

– Det är möjligt, hävdar Timmermans.

Strategin innehåller löften om att hjälpa till med att förmedla pengar till investerin­gar, utveckla samarbetet mellan EU-länderna och förbättra infrastruk­tur i till exempel hamnar.

– Även länder som inte har direktkont­akt med havet är inblandade i det här. Och det finns potential för mycket mer, säger Simson, med hänvisning till produktion av vindkraftv­erk i bland annat Österrike och Spaniens inland.

Dansk förtjusnin­g

Från Danmark ges redan tummen upp.

”Det här är det mest ambitiösa förslag om förnybar energi som jag någonsin sett från EU”, säger Anders Stouge på intresseor­ganisation­en Dansk Energi i ett uttalande enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

 ?? LENOIR/TT-AP
FOTO: FRANCOIS ?? EU:s förste exekutive viceordför­ande Frans Timmermans har stora förhoppnin­gar för vindkrafte­n till havs. Arkivbild.
LENOIR/TT-AP FOTO: FRANCOIS EU:s förste exekutive viceordför­ande Frans Timmermans har stora förhoppnin­gar för vindkrafte­n till havs. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland