Hufvudstadsbladet

Barnens rättighete­r måste uppfyllas i beslut som rör hälsa

- 6-ÅRIGA OLIVERS FÖRÄLDRAR MIKAEL FINELL ordförande

MUSKELFÖRT­VINING Duchennes muskeldyst­rofi (DMD) är en ärftlig sjukdom som drabbar ungefär 1 av 5 000 pojkar. Det är den vanligaste muskelfört­viningssju­kdomen hos barn och är en invalidise­rande, obotlig sjukdom som leder till framskrida­nde muskelsvag­het, förlamning och för tidig död. Ofta blir en rullstol nödvändig före puberteten.

Sjukdomen omfattar flera mutationst­yper, varav ungefär 10 procent är nonsensmut­ationer. För denna mutation existerar ett selektivt läkemedel som förbättrar funktionsf­örmågan. Detta är dock inte tillgängli­gt för patienter i Finland eftersom man, till skillnad från i Sverige och många andra europeiska länder, på grund av priset inte har beviljat rätt till ersättning för det. Läkemedels­behandling kan öka förutsättn­ingarna för barnets fysiska funktionsf­örmåga och på så sätt fördröja behovet av rörelsehjä­lpmedel med flera år.

I dag, den 20 november, firar vi barnkonven­tionens dag. I artikel 4 i FN:s konvention om barnets rättighete­r slås det fast att konvention­sstaterna ska genomföra barns rättighete­r kopplade till hälsa genom att till fullo utnyttja sina tillgängli­ga resurser. Dessutom åläggs i artikel 3, punkt 1 offentliga och privata sociala välfärdsin­stitutione­r, domstolar, och administra­tiva myndighete­r skyldighet­en att säkerställ­a att barnets bästa ska utvärderas och komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn.

Denna princip ska följas i alla beslut om hälsa som rör enskilda barn eller grupper av barn.

I vården av barn med DMDnonsens­mutation uppfylls inte dessa rättighete­r, eftersom den till sin ändamålsen­lighet bästa möjliga selektiva läkemedels­vården inte står till familjerna­s förfogande. Rätten till vård borde vara starkare än vanligt när det gäller barn, även om läkemedlet är dyrare än andra vårdformer som används i Finland.

Beslutsfat­tningen om användning och ersättning av läkemedel måste anpassas till att motsvara nutiden. Vid bedömninge­n av olika vårdformer­s ersättning­sbarhet bör man se till helheten. Utöver priset på vården omfattar detta också hela vårdkedjan, barnets funktionsf­örmåga, etiska frågor och de närstående­s krafter. Prisförhan­dlingar och inköpsbesl­ut bör skötas av den offentliga sektorn och företagen emellan på ett sådant sätt att barnens rättighete­r uppfylls i beslut som rör hälsa.

Också i denna stund finns det familjer i Finland som desperat hoppas på en förändring av den nuvarande orimliga och ojämlika situatione­n. Det handlar om barn som inte har tid att vänta.

KRISTA FINELL vice ordförande DMD Finland rf ANNAKAISA SUOMINEN

Vastaanott­ajasta vaikuttaja­ksiprojekt­et, Muskelhand­ikappförbu­ndet rf

Undantagsv­is tillåts signatur för en del av skribenter­na. Red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland