Hufvudstadsbladet

Finland klättrar på världsrank­ningen

Nu blickar Markku Kanervas manskap framåt mot ett 2021 med både VM-kval och ett historiskt EM.

- TOMMI WILLBERG/SPT sport@hbl.fi

Finland avslutar höstens Nations League med en andraplats i sin grupp och ett nytt kontrakt i B-divisionen. Lagets saldo i höstens tävlingsma­tcher blev totalt fyra segrar mot Irland och Bulgarien samt två förluster mot Wales. Inte resultatet man hoppades på, men godkänt så det osar om det.

– Det var ett fint år 2020. Synd att det slutade så här. Vi kämpade bra och uppträdde klockrent. Vi vann fyra raka matcher i en tuffare division. Vi visade att vi hör hemma på den här nivån och var en seger ifrån en plats i division A. Resan fortsätter, vi utvecklas vidare och jag kan knappt vänta på år 2021, säger stjärnmålv­akten Lukas Hradecky i Viaplays intervju efter den sista matchen.

Förbundska­pten Markku Kanerva är inne på samma linje. Utveckling­en syns klart och tränarteam­et har fått åtta matcher med värdefull informatio­n om spelartrup­pen.

– Vi bevisade att vi åtminstone hör hemma i division B. Jag trodde och litade på att vi skulle vinna. Det hade varit intressant att se vad vi skulle ha åstadkommi­t med en fulltalig trupp. Men det är bara spekulatio­n. Förlusten grämer men hösten lämnar en relativt bra smak i munnen. Det känns bra att fortsätta mot VM-kvalet som börjar nästa år och förstås det stora mästerskap­et, säger Kanerva till Viaplay.

Seedningsk­org tre

Trots förlusten fick Finland också mycket att jubla över på onsdagskvä­llen. Att Grekland och Slovenien kryssade i C-divisionen och Bosnien

Hercegovin­a föll mot Italien i division A betyder att Finland kommer att klättra så pass högt i Fifas världsrank­ning att man placeras i seedningsk­org tre i VM-kvallottni­ngen som ordnas i Zürich den 7 december.

Nästa steg för Markku Kanervas manskap blir att med spänning följa med vilka lag man möter i kvalspelet – som inleds i slutet av mars – till VM i Qatar 2022.

Och så börjar väntan på ett historiskt EM 2021.

 ?? FOTO: GEOFF CADDICK/LEHTIKUVA-AFP ?? Harry Wilson (till höger) gjorde Wales första mål i matchen mot Finland. Trots förlusten i Cardiff tyckte Finlands målvakt Lukas Hradecky att 2020 var ett fint år för herrlandsl­aget.
FOTO: GEOFF CADDICK/LEHTIKUVA-AFP Harry Wilson (till höger) gjorde Wales första mål i matchen mot Finland. Trots förlusten i Cardiff tyckte Finlands målvakt Lukas Hradecky att 2020 var ett fint år för herrlandsl­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland