Hufvudstadsbladet

Nico Rönnberg: Otroligt skönt att vara hemma igen

Nico Rönnberg är tillbaka hos familjen i Karis efter att ha brutit kontraktet med sin franska klubb US Ivry. Innan han tar beslut om var han ska spela den här säsongen ska han njuta av tiden med sonen Dominic och frun Sara.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Nico Rönnberg landade i Finland sent i onsdags efter att ha lämnat sin franska ligaklubb US Ivry. Den 28-åriga landslagss­pelaren bröt sitt kontrakt med den franska klubben och återvände till Finland. Om och i så fall var han ska spela resten av säsongen är för tillfället oklart. Han vill först landa i sin nya vardag hemma med familjen.

– Det är otroligt skönt att vara hemma. Det är en stor lättnad för mig. Det här är ett beslut som vuxit fram i takt med att coronaläge­t inte blivit bättre utan snarare värre, säger han.

Att lämna Ivry och proffsdröm­men bakom sig var inte ett helt lätt beslut att ta. Också om det till slut var det enda alternativ­et för Rönnberg.

– Jag trivdes otroligt bra i klubben och märkte att jag klarar av att spela på den här nivån. Men samtidigt finns det saker i livet som är viktigare än handbollen, säger Rönnberg.

Nico har bott i Paris medan resten av familjen stannat i Karis. Nico och Sara Rönnberg har alltid värderat familjeliv­et högt och familjens välmående och vardag spelade en stor roll i klubbvalet. Då drömmen byttes mot två skilda vardagar blev utmaningar­na svåra. Att bo på olika orter var till slut inget alternativ för familjen.

– Både min agent och klubben förstod situatione­n och mitt läge. Klubbledni­ngen sade att det i det här fallet är viktigare att tänka på det mänskliga bakom handbollss­pelaren. Jag är tacksam för att de visade så stor förståelse, säger Rönnberg.

Ivry föreslog först att han skulle ta en paus från laget och Frankrike och åka hem för att känna efter och sedan återvända till Paris efter årsskiftet. Men med tanke på det allvarliga coronaläge­t med total lockdown i Paris samtidigt som frun Saras graviditet är rätt långt framskride­n var det inget alternativ för familjen.

– Det här är den absolut bästa lösningen för mig just nu. Jag borde kanske ha tagit beslutet redan några veckor tidigare men vi väntade hela tiden på att coronasitu­ationen skulle bli bättre, säger Rönnberg.

Vad som händer med handbollsk­arriären nu är vidöppet. Rönnberg

är fostrad i Karisklubb­en BK-46 men har också spelat för Sjundeå IF och Cocks i den inhemska ligan. Han har inte hunnit fundera på om och var han ska spela den här säsongen eller efter den. Han utesluter inte att återvända utomlands då coronasitu­ationen vid något skede är mer under kontroll.

– Jag vill landa här hemma först och se vad som känns rätt, säger han.

Till en början ska han njuta av att tillbringa tid med familjen och av att ha en fungerande vardag.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? ■
Nico Rönnberg bytte Paris mot Karis efter att tidigare i år bytt Paris mot Karis.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ■ Nico Rönnberg bytte Paris mot Karis efter att tidigare i år bytt Paris mot Karis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland