Hufvudstadsbladet

Beslut om VM i Minsk dröjer

- HBL-TT

Frågeteckn­en kring ishockeyVM i Lettland och Belarus står kvar. Det internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) meddelar att man behöver ytterligar­e tid innan något beslut kan tas.

Det politiska läget i Belarus har lett till att många ifrågasatt lämplighet­en i att arrangera ishockey-VM där nästa år. Medarrangö­ren Lettland har krävt att Belarus ersätts av en annan huvudarran­gör och IIHF har inrättat en expertgrup­p som utreder saken.

Den lämnade sin rapport till IIHF:s styrelse på torsdagen och meningen var att ett beslut skulle tas samma dag. I stället meddelade IIHF redan i går att man behöver mer tid och skjuter upp beslutet.

"Komplex fråga"

Svenska ishockeyfö­rbundets ordförande Anders Larsson sitter inte med i IIHF:s styrelse, men har haft möten och samtal med ordförande­n René Fasel. Larsson säger:

– Det är en komplex fråga med flera perspektiv så jag förstår att IIHF vill ge det mer tid. När man ser medierappo­rteringen om demonstrat­ioner, våld, olika gripanden och annat finns det ett väldigt stort mänskligt perspektiv. Sedan finns ett hockeypers­pektiv som handlar om hälsa och säkerhet.

Expertgrup­pen uttryckte skepsis över Belarus hantering av coronapand­emin, både när det gäller antalet fall samt myndighete­rnas åtgärder.

Pressen på att flytta VM från Belarus har förstärkts de senaste dagarna då landets hockeyordf­örande Dmitrij Baskov anklagas för att ha medverkat i en dödsmissha­ndel av en regimkriti­ker.

Kan en annan arrangör hoppa in med så kort varsel? – Det är väldigt svårt att sia om inte minst kopplat till pandemin. Jag hoppas att vi på ett eller annat sätt ska kunna spela ett VM på ett säkert och ansvarsful­lt sätt. Men just nu ser det väldigt problemati­skt ut.

När IIHF tar beslut i VM-frågan är oklart, men nästa möte med de nationella förbunden är planerat till den 1 december.

 ?? FOTO: CLAUDIO
BRESCIANI/TT-AP ?? VM i Minsk eller inte? Internatio­nella ishockeyfö­rbundet skjuter upp frågan ytterligar­e.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT-AP VM i Minsk eller inte? Internatio­nella ishockeyfö­rbundet skjuter upp frågan ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland