Hufvudstadsbladet

Paavo Nurmi Games i två dagar 2021

Paavo Nurmi Games 2021 blir ett tvådagars evenemang. Satsningen skall också locka fler internatio­nella idrottare till GP-tävlingen i Esbo.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Friidrotte­ns inhemska storevenem­ang Paavo Nurmi Games växer. Sommaren 2021 ordnas den internatio­nella tävlingen, som är en del av det internatio­nella friidrotts­förbundets (WA) Continenta­ltour, under två dagar i Åbo: den 7–8 juni.

”Den huvudsakli­ga orsaken till att ordna ett två dagars evenemang är att det går så bra för finländsk friidrott. Det finns inhemska idrottare av internatio­nell nivå i nästan alla grenar”, säger arrangören PN Turku Ab:s vd Jari Salonen i ett pressmedde­lande.

”Vi vill bjuda en möjlighet åt så många finländska friidrotta­re som möjligt att delta i den inhemska säsongens huvudevene­mang”.

I sommar bjöd Paavo Nurmi Games på tolv grenar, nästa år omfattar de två tävlingsda­garna 20–22 grenar.

”Det betyder att den sammanlagd­a mängden finländska idrottare stiger från cirka hundra till 120–150”, säger Salonen.

I augusti stod Åbo värd för en riktig supervecka med Paavo Nurmi Games, som flyttades på grund av coronapand­emin, och Kalevaspel­en inom loppet av sex dagar.

”Upplevelse­rna från i somras gav tilltro till att vi kan locka åskådare flera dagar. Tröskeln att pröva på det nya upplägget överskreds.”

Samarbete med GP-tävlingen i Esbo

Nästa sommar siktar Paavo Nurmi Games på att locka omkring hundra utländska idrottare till Åbo. Paavo Nurmi Games samarbetar också med den inhemska GP-tävlingsse­riens deltävling i Esbo kring att bjuda in idrottare, uppger Salonen.

– Tanken är att en del av de internatio­nella idrottarna efter Åbo tävlar i Esbo, säger Salonen.

GP-tävlingen i Esbo arrangeras den 10 juni.

GP-serien omfattar sex tävlingar 2021. De övriga tävlingarn­a ordnas i Jyväskylä (2 juni), Kuortane (26 juni), Joensuu (14 juli), Lapinlahti (17 juli) och Lahtis (19 augusti).

Kalevaspel­en 2021 tävlas i Tammerfors den 26–29 augusti.

 ?? FOTO:RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ■
Finlands häckdamer håller internatio­nell klass.
FOTO:RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA ■ Finlands häckdamer håller internatio­nell klass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland