Hufvudstadsbladet

Semenya överklagar till Europadoms­tolen

- HBL-TT-AFP

Den sydafrikan­ska löparstjär­nan Caster Semenya ger sig inte i den rättsliga kampen om att återigen få springa i stora mästerskap. 29-åringen, som har tävlingsfö­rbud av det internatio­nella friidrotts­förbundet på grund av sina naturligt höga testostero­nnivåer, har överklagat till Europadoms­tolen.

”Vi kommer att ta World Athletics till Europadoms­tolen”, säger Semenyas advokat Gregory Nott i ett uttalande, utan att specificer­a ett datum.

Semenya, som vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter, har under lång tid fört rättsproce­ssen mot det internatio­nella friidrotts­förbundet och tidigare fått avslag hos Idrottens skiljedoms­tol Cas och i schweizisk domstol.

2018 beslutade World Athletics, tidigare IAAF, att Semenya och andra kvinnliga medeldista­nslöpare måste sänka sina naturligt höga testostero­nnivåer för att få fortsätta tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil.

Semenya har sagt nej till att medicinera­s och missade därmed VM i Doha förra året. Hon ser därmed heller inte ut att komma till start i OS i Tokyo nästa år.

 ?? FOTO:
KAMRAN JEBREILI / AP PHOTO ?? ■
Caster Semenya tog OS-guld på 800 meter 2012 och 2016.
FOTO: KAMRAN JEBREILI / AP PHOTO ■ Caster Semenya tog OS-guld på 800 meter 2012 och 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland