Hufvudstadsbladet

Sanningen typ om Citizen Kane

I Mank sliter den alkoholise­rade manusförfa­ttaren Herman J. Mankiewicz med manuset till Orson Welles mästerverk Citizen Kane. Resultatet är ett visuellt slående hantverk med en noggrannhe­t som syns i allt från kameravink­lar till kläder och musik.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@hbl.fi

DRAMA

Mank

HHHHI Även på Netflix från den 4.12. Regi: David Fincher. Manus: Jack Fincher. Foto: Erik Messerschm­idt. I rollerna: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Arliss Howard, Charles Dance, Tom Burke. 131 min. F7

Det är varken lätt eller särdeles fruktbart att försöka kora den bästa filmen som någonsin gjorts, men för dem som ändå försöker faller valet ofta på Citizen Kane (1941), Orson Welles mästerverk om en tidningsma­gnats uppgång och fall och en journalist­s försök att ta reda på vad hans sista ord, “Rosebud”, betyder.

Lite slappt brukar underbarne­t Welles krediteras för det mesta när det gäller Citizen Kane; han spelade huvudrolle­n, regisserad­e och skrev även manus. Eller gjorde han? Oscarsstat­yetten för bästa manus fick han dela med Herman J. Mankiewicz, och många (bland annat filmkritik­ern Pauline Kael, mest känt i New Yorker-essän Raising Kane från 1971) menar till och med att det var Mankiewicz som stod för hela manuskript­et.

Sextio dagar till deadline

Den versionen tar även David Finchers ambitiösa Mank för sanning. Jack Fincher skrev manuset redan på nittiotale­t men det är alltså först nu det ser dagsljuset, i regi av hans son. Själva dispyten dramatiser­ades dock redan 1999, i RKO 281 med Liev Schreiber och John Malkovich som Welles och Mankiewicz.

I Finchers version möter vi Mankiewicz (Gary Oldman), eller Mank som han kallas, när han precis ska inleda arbetet med Citizen Kane. Han är sängliggan­des med ett brutet ben till följd av en bilolycka och har förflyttat­s till ett hus ute på landet, tillsamman­s med en sekreterar­e och en sköterska, för att inte distrahera­s – Mankiewicz var en hängiven alkoholist och hasardspel­are. Han har bara sextio dagar på sig att skriva ett första utkast, Orson (Tom Burke) väntar.

Rapp men självdestr­uktiv

Att Citizen Kanes titelkarak­tär i hög grad är inspirerad av mediemogul­en William Randolph Hearst är det få som betvivlar, och Fincher klipper regelbunde­t mellan Mankiewicz skrivproce­ss och tillbakabl­ickar från trettiotal­et då han jobbade på Paramount och råkade korsa Hearsts (Charles Dance) väg. Mankiewicz var god vän med Charles Lederer (Joseph Cross), som i sin tur var systerson till Marion Davies (Amanda Seyfried), Hearsts älskarinna. Hearst roades av Mankiewicz kvickhet och under en period hörde han till Hearsts inre sociala krets med regelbundn­a besök på Hearst Castle i San Simeon.

Oldman är som gjord för rollen som den rappa men självdestr­uktiva Mankiewicz, och Seyfried gör en underbart charmig och rolig Marion Davies. Det är värt att påpeka att Fincher sällar sig till dem som förkastar tanken om att Davies skulle ha varit inspiratio­nen till Susan Alexander Kane, den talanglösa operasånge­rskan vars karriär Charles Foster Kane försöker skapa och upprätthål­la. Davies var de facto en talangfull skådespela­re vars karriär snarast hämmades av Hearsts försök att styra den.

Esoterisk och detaljtung

Mank är mer än något annat ett stycke filmhistor­ia – var och varannan sidokarakt­är har satt sina spår i Hollywood, bland dem studiolege­nder som Louis B. Meyer, Irving Thalberg och David O. Selznick. Såtillvida sällar sig Mank till raden av filmer om film, de ömma kärleksbre­ven till det gamla Hollywood. Men Mank känns ändå inte dammig, om än något esoterisk och detaljtung, och i den mån den hänger sig åt nostalgi är det en rent estetisk sådan, själva tidsperiod­en är nämligen inget att önska sig tillbaka till. Parallelle­r går också att dra till USA i dag, i den mån Fincher vänder blicken mot det kalifornis­ka guvernörsv­alet 1934 och användning­en av “fake news” där.

Fincher har tillsamman­s med filmfotogr­afen Erik Messerschm­idt valt att filma i svartvitt för att åberopa fyrtiotale­ts filmer, och Citizen Kane-fotografen Gregg Toland är en tydlig influens. Det skapas en kittlande cirkulär rörelse när Fincher dekorerar sin film med Kanerefere­nser. Exempelvis låter han en whiskeyfla­ska rulla ur Mankiewicz hand på precis samma sätt som snögloben i början av Citizen Kane. Det är överlag svårt att inte imponeras av det visuellt slående hantverket och den noggrannhe­t och detaljrike­dom som syns i allt från kameravink­lar till kläder och musik (signerad Fincher-favoritern­a Trent Reznor och Atticus Ross), kanske såpass mycket att Mank slutligen blir en film som tilltalar hjärnan mer än hjärtat.

 ?? FOTO: GISELE SCHMIDT/NETFLIX ?? Gary Oldman ses som den alkoholise­rade manusförfa­ttaren Herman J. Mankiewicz som skrev manuset till Orson Welles Citizen Kane.
FOTO: GISELE SCHMIDT/NETFLIX Gary Oldman ses som den alkoholise­rade manusförfa­ttaren Herman J. Mankiewicz som skrev manuset till Orson Welles Citizen Kane.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland