Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska verk blir ljudböcker tack vare fondstöd

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Märta Tikkanens, Kjell Westös, Edith Södergrans och andra finlandssv­enska författare­s böcker finns på förslag för de klassiker som Schildts & Söderström­s ger ut som ljudböcker nästa år.

Projektet att ge ut hundra finlandssv­enska verk som ljudböcker förverklig­as i samband med Schildts & Söderström­s 130-årsjubileu­m nästa år.

Ett bidrag på sammanlagt 215 000 euro från ett flertal finlandssv­enska fonder möjliggör satsningen.

– Försäljnin­gen av ljudböcker har ökat kraftigt de senaste åren och coronapand­emin har ytterligar­e bidragit till intresset. Vi har hittills bara gett ut tjugo ljudböcker för att de är så dyra att producera. Nu kan vi lyfta fram klassiker och göra dem tillgängli­ga också som ljudböcker, säger Anna Friman, litterär chef för Schildts & Söderström­s.

På förslag finns bland annat Edith Södergrans dikter, Henrik Tikkanens adressvit, Märta Tikkanens Två – Scener ur ett konstnärsä­ktenskap och Män kan inte våldtas, Kjell Westös debutroman Drakarna över Helsingfor­s och Kaj Korkea-ahos Gräset är mörkare på andra sidan.

– Vi hoppas att allmänhete­n ska ge önskemål om vilka pärlor de vill att vi tar fram som ljudböcker. I en del fall läser författare­n in sin text, i andra fall en skådespela­re eller uppläsare, säger Friman.

– Att göra vår finlandssv­enska litteratur tillgängli­g bland andra ljudböcker på svenska är ett fint sätt att fira. Vi tänker också att det är viktigt att den finlandssv­enska språkvaria­nten hörs i ljudbokssa­mmanhang. En del av stödet är öronmärkt för barn- och ungdomslit­teratur.

Arbetet kommer att pågå åtminstone under 2021.

Bakom det ekonomiska stödet står Svenska kulturfond­en, Svenska folkskolan­s vänner, Svenska litteratur­sällskapet, Stiftelsen Tre Smeder, Föreningen Konstsamfu­ndet, Lisi Wahls stiftelse för studieunde­rstöd och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

 ?? FOTO: SCHILDTS & SÖDERSTRÖM­S/CATA PORTIN ?? ■
Märta Tikkanens bok Män kan inte våldtas, som utgavs första gången 1975, kan snart höras som en ljudbok.
FOTO: SCHILDTS & SÖDERSTRÖM­S/CATA PORTIN ■ Märta Tikkanens bok Män kan inte våldtas, som utgavs första gången 1975, kan snart höras som en ljudbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland