Hufvudstadsbladet

LUCIA KOMMER MED LJUS OCH GLÄDJE – DE FIXAR TÄNDSTICKO­RNA OCH HÅLLER KOLL PÅ DET PRAKTISKA

-

Varje år piggar lucia upp i decembermö­rkret, men för att lucia med tärnor ska hinna med alla sina uppträdand­en krävs en hel del jobb. Det vet luciaföräl­drarna Agneta Lindevall, Patrik

Limnell, Monika Weckström och Guy Willman.

– Vi sköter det praktiska. Det innebär allt från införskaff­ande av strumpor och tändsticko­r till att skjutsa flickorna, säger Limnell.

Uppdraget är mångsidigt, dagarna blir långa och uppträdand­ena många. Enligt Willman är fungerande tidtabelle­r av stor vikt.

– Tidtabelle­n måste hålla hela vägen. En kvarts försening på morgonen växer sig lätt större längs dagen.

Det viktigaste är ändå att se till att luciafölje­t har roligt.

– De ska få njuta av luciatiden. Det är vi som ska känna press över praktiska arrangeman­g, inte de, säger Lindevall.

STUNDER ATT MINNAS

Våra luciaföräl­drar är sedan länge vana med uppdraget; för Limnell blir det i år tionde gången, för de övriga det femte året som luciaföräl­drar. Att uppdraget kräver en hel del i både tid och engagemang är alla överens om.

– Luciaperio­den är intensiv, men givande och trevlig, berättar Weckström.

Willman berättar att han gärna fortsätter så länge han orkar och har lust. Också Lindevall trivs och uppskattar alla nya bekantskap­er och de fina platserna hon fått besöka.

– Det är fint att se glädjen som sprids då lucia kommer på besök, inflikar Limnell.

Luciaföräl­drarna har sett många uppträdand­en, det ena finare än det andra. De minns stämningsf­ulla stunder, gånger då barn velat delta i uppträdand­en och mäktiga tillfällen då lucia fått det att bli alldeles tyst i stora salar.

– Lucia uppträder med samma sånger åt alla. På morgonen kan uppträdand­et vara för presidente­n och senare under dagen på ett äldreboend­e. Det är fint att få vara med om det, avslutar Weckström.

 ??  ?? Luciaföräl­drarna Guy Willman, Monika Weckström, Agneta Lindevall och Patrik Limnell ser fram emot årets luciaperio­d.
Luciaföräl­drarna Guy Willman, Monika Weckström, Agneta Lindevall och Patrik Limnell ser fram emot årets luciaperio­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland