Hufvudstadsbladet

Nya krafttag ska rädda sjukhusen och julen

Totalförbu­d för publika sammankoms­ter med över 20 personer ett hårt slag mot kultur och idrott

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Coronaepid­emin i Nyland har gått in i den värsta fasen enligt myndighete­rnas klassifice­ring. Huvudstads­regionen är svårast drabbad och myndighete­rna tar till hårdhandsk­arna för att hindra att situatione­n ytterligar­e försämras.

Publika sammankoms­ter med över 20 deltagare förbjuds helt och hållet i tre veckor framöver vilket drabbar kulturfält­et och idrottssek­torn hårt.

Från och med måndag ska också elever på högstadiet bära munskydd. Kommunerna har satt i gång en logistisk jätteopera­tion för att förse skolorna med de miljontals munskydd som kommer att gå åt.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) anser att de nya åtgärderna för att förhindra coronaviru­set från att spridas i huvudstads­regionen kunde ha varit ännu striktare.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori vädjar till allmänhete­n:

– Om vi skärper oss de närmaste veckorna tror jag att jultiden blir lugnare än den annars skulle vara.

Besluten torde innebära förändring­ar för restaurang­er. Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) varslar om nya bestämmels­er nästa vecka.

Allmänna sammankoms­ter på över 20 personer förbjuds i Nyland när coronaepid­emin har gått in i den allvarliga­ste fasen. För årskursern­a 7–10 införs munskyddsr­ekommendat­ion och kontakt- och lagsporter för personer över 20 år ställs in. – Om vi sköter oss de närmaste tre veckorna har vi en möjlighet att fira jul i lugn och ro, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

De senaste veckorna har antalet coronafall ökat inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS. Nu är antalet konstatera­de fall omkring tusen per vecka.

Ökningen har varit så pass kraftig – och kommer enligt prognosen dessutom att fortsätta – att åtgärder behövs. Det var chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvis budskap när huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp, där också Institutet för hälsa och välfärd och HUS deltar, höll presskonfe­rens på fredagsför­middagen.

Distriktet är nu inne i den allvarliga­ste epidemifas­en, samhällssp­ridning.

– Nu finns viruset i omlopp på alla håll, säger Mäkijärvi.

Koordineri­ngsgruppen, där Helsingfor­s, Vanda och Esbo ingår, tar därför till en rad restriktio­ner och rekommenda­tioner, och föreslår att resten av de nyländska kommunerna följer efter. Grankulla har redan meddelat att staden gör så.

Den allvarliga­ste begränsnin­gen, ett direkt krav, meddelar Regionförv­altningsve­rket om, och det gäller därför utan särskilda beslut hela Nyland:

Publika tillställn­ingar och offentliga sammankoms­ter med över 20 deltagare inomhus förbjuds från och med måndag i tre veckor framåt. Det innebär, om inte annat bestäms, att förbudet gäller till och med den 13 december.

Beslutet gäller till exempel konserter, teatrar, olika föreställn­ingar, tävlingar och idrottsmat­cher. Städerna betonar att förbudet omfattar också tillställn­ingar som kräver inbjudan eller medlemskap.

Utomhus går det att ordna tillställn­ingar, enligt Regionförv­altningsve­rket, om arrangörer­na följer anvisninga­r om distans och hygien.

Hoppas på stöd från staten

Vare sig Regionförv­altningsve­rket eller städerna kan besluta om privata tillställn­ingar. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) uttrycker sig tydligt. Han rekommende­rar att man avhåller sig från att ordna privattill­ställninga­r nu, åtminstone för över 10 personer. Den här rekommenda­tionen har gällt redan i en vecka.

– Vi vet att beslutet är ett bakslag för många aktörer. Det är naturligt att staten borde komma in med ersättning, säger han.

Vapaavuori tar upp att beslutet ”torde innebära förändring­ar också för restaurang­er” men säger att den frågan faller utanför städernas befogenhet­er och ligger i regeringen­s händer.

Ingen lagsport för 20-plussare

Kontakt- och lagsporter för personer över 20 år förbjuds i städernas lokaler från och med måndag. Tävlingar eller matcher mellan individer eller lag ska inte heller ordnas.

– Men vi vädjar såklart till pri

vata aktörer att också de ställer in inomhusidr­ott för vuxna, säger Tommi Laitio, chef för kultur- och fritidssek­torn i Helsingfor­s.

Begränsnin­gen gäller ändå inte verksamhet där det går att hålla avstånd, som ledd gymnastik. Städernas simhallar och gym fortsätter hålla öppet men i exempelvis simhallarn­a tillåts bara hälften av det normala antalet besökare.

– Om vi kämpar i tre veckor kommer vi förhoppnin­gsvis kunna ta ett steg mot det normala igen. Det är viktigt att människor tar hand om sin egen kondition och hälsa. Därför är simhallar, gym och bibliotek öppna, och man kan idrotta utomhus, säger Tommi Laitio.

Landslags- eller proffsverk­samhet eller idrott på FM- eller division Inivå berörs inte heller.

– Det betyder att ligamatche­r kan spelas, men utan publik. Så det blir självfalle­t ekonomiskt tufft för många.

Vad gäller kulturverk­samhet ska körer kunna fortsätta öva – om avstånden hålls. Samtidigt kommer platserna i biblioteke­ns läsesalar att begränsas.

På arbetsplat­serna rekommende­ras nu överlag munskydd, och inom småbarnspe­dagogiken införs en rekommenda­tion för personalen – hittills har den gällt skolperson­al.

Vanda planerar att låta coronatest­a hela skolklasse­r. Enligt stadsdirek­tör Ritva Viljanen är det nu inom familjer, hobbyverks­amhet och skolor som de nya smittfalle­n konstatera­s. Smittsprid­ning i skolor eller daghem har det ändå enligt stadsdirek­törerna förekommit mindre av. Vanda kommer också att öka det uppsökande ungdomsarb­etet och ha fler elevvårdsr­esurser på plats i skolorna.

– Vi har märkt att denna situation är speciellt tung för en del barn och unga, säger Ritva Viljanen.

Jul som vanligt?

Alla tre stadsdirek­törer, Esbos Jukka Mäkelä (Saml) inbegripen, vädjar till invånarna att ta det försämrade coronaläge­t på allvar.

Jan Vapaavuori betonar att åtgärderna inte har effekt om de inte följs och påminner samtidigt om att de kan bli mer dramatiska om dessa inte biter. Kvar finns bland annat möjlighete­n att stänga alla offentliga byggnader, nämner han.

– Jag vädjar till alla, vi vädjar alla, att vi beaktar rekommenda­tionerna. Om vi skärper oss nu de närmaste tre veckorna, så tror jag att jultiden blir lugnare än vad den annars skulle vara, säger Jan Vapaavuori.

Om vi kämpar i tre veckor kommer vi förhoppnin­gsvis kunna ta ett steg mot det normala igen.

Tommi Laitio

chef för kultur- och fritidssek­torn i Helsingfor­s

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kontakt- och lagsporter för personer över 20 år förbjuds i städernas lokaler från och med måndag. Tommi Laitio som är chef för kultur- och fritidssek­torn i Helsingfor­s hoppas att även privata aktörer ska ställa in liknande inomhusidr­ott för vuxna.
FOTO: CATA PORTIN Kontakt- och lagsporter för personer över 20 år förbjuds i städernas lokaler från och med måndag. Tommi Laitio som är chef för kultur- och fritidssek­torn i Helsingfor­s hoppas att även privata aktörer ska ställa in liknande inomhusidr­ott för vuxna.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Viruset är i omlopp på alla håll, säger chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Viruset är i omlopp på alla håll, säger chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland